Efter stök på stan: Kommunen söker hjälp hos föreningar

Fler vuxna behövs på stan under helgerna för att möta stökiga ungdomar i pandemins spår. Det anser kommunen som hoppas föreningslivet kan göra en insats.

Kommunen vill se fler vuxna på stan i helgerna och vänder sig till föreningslivet. "Det ska absolut inte ses som kommunala vakter som täcker upp för polisen, det här är något helt annat" säger Jacob Käll (C).

Kommunen vill se fler vuxna på stan i helgerna och vänder sig till föreningslivet. "Det ska absolut inte ses som kommunala vakter som täcker upp för polisen, det här är något helt annat" säger Jacob Käll (C).

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-01-21 06:00

– Vi tänker oss att föreningar ska adoptera varsin kväll och att några är ute på stan och rör sig och får en viss ersättning för det till föreningens verksamhet, säger Marie Nicholson (M) vice ordförande i kommunstyrelsen och krisledningsnämnden.

Enligt kommunen är behovet av vuxna på stan under framför allt helgkvällar en följd av pandemin.

– De ställen ungdomar brukar gå till har stängt och då har det tydligen lett till ett ökat stök ute på stan som vi fått rapporter om. Vi vet egentligen inte vilken omfattning det rör sig om, och det är ingenting som ska ses som att vi sätter in någon form av kommunala vakter heller, säger Jacob Käll (C).

Krisledningsnämnden ger dock ett uppdrag till kultur- och fritidsavdelningen att snabbt ta fram ett program för hur man kan få föreningar att vara med ett antal medlemmar på fredagar- och lördagar.

– Det är några frågetecken kvar, som vilket ansvar kommunen och föreningarna har, hur vi hanterar stödet. Vi ser det som ett försök. Sen kan det komma att användas även efter pandemin vid till exempel större helger eller andra tillställningar i stan, säger Marie Nicholson.

Hon tror att det ska vara klart så att första föreningen kan vara ute om en till två veckor.

– Vi vill igång så fort som möjligt, men mycket handlar om intresset från föreningarnas sida och det vet vi ingenting om. Man kan också tänka sig att företag också adopterar sin kväll, men i ett sånt fall utgår då ingen ersättning.

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!