Trots svajigt världsläge: Bygget av radhuset fullföljs

Även FB Bostad som är mitt i exploateringen för 20-talet nya radhus i Stubingränd i utkanten av Vimmerby stad berörs av det osäkra världsläget. Men byggnationen av första etappen fortsätter.

"Det skakiga världsläget påverkar även projektet med 23 radhus i utkanten av Vimmerby stad. Men byggnationen fullföljs. "Vi ser ett behov av radhus i Vimmerby på både kort och långsikt" säger Henrik Lindblad, vd för FB Bostad.

"Det skakiga världsläget påverkar även projektet med 23 radhus i utkanten av Vimmerby stad. Men byggnationen fullföljs. "Vi ser ett behov av radhus i Vimmerby på både kort och långsikt" säger Henrik Lindblad, vd för FB Bostad.

Foto: FB Bostad

Vimmerby2022-05-07 06:00
undefined
Henrik Lindblad är vd FB Bostad som inte ser någon anledning att stoppa byggnationen av radhusen på Stubingränd trots det osäkra världsläget.

– Det är vår bestämda uppfattning att komma igång med byggnationen så snart som möjligt, säger Henrik Lindblad, vd för FB Bostad.

På torsdagen bekräftade företrädare för Byggbolaget i Vetlanda att byggnationen av 17 bostadsrätter i kvarteret Kiosken mellan Rönnbärsgatan och Västra Tullportsgatan i centrala Vimmerby, stoppas. Beslutet bottnar i det osäkra världsläget med stigande räntor, skenande byggkostnader, skärpta lånekrav, och risk för utökat krig i Europa.

– Det är klart att de faktorerna påverkar oss också i allra högsta grad, men vi tror ändå att det finns ett behov av bostadsrätter i radhusform i Vimmerby på både kort och lång sikt. Därför har vi har ingen annan avsikt än att fullfölja planerna med första etappen på Stubingränd till att börja med, säger Henrik Lindblad.

undefined
Ett omfattande markarbete pågår för fullt för att få till tomterna, gator och annan infratsruktur i området i nordöstra delen av Vimmerby stad.

Exploateringen av området pågår för fullt med markarbeten och sprängningar för att bygga gator och ställa i ordning området med tomter och med infrastruktur. 

Parallellt med det arbetet pågår också ett avstyckningsärende hos Lantmäteriet.

– Vilken tid det tar är ingenting vi kan påverka, men det bör vara klart ganska snart och när vi har klart med det ska vi börja bygga husen så fort det går. Förhoppningen är att det kan bli före sommaren, men om jag ska vara realistisk jag tror det blir efter sommaren, säger han.

undefined
En situationsskiss över radhusen som ska byggas på Stubingränd utanför Vimmerby. Första etappen omfattar 23 bostäder.

Första etappen består av 23 radhus i två våningar. Den andra etappen som är tänkt att följa efter på sikt ligger på strax under 20 bostäder. Hittills är elva av radhusen i första etappen sålda eller reserverade.

Hur tror du att stoppet av byggnationen i centrala stan påverkar efterfrågan hos er?

– Jag vet inte, det kanske kan bli så, men jag vill inte spekulera i om en annans olycka blir till lycka för oss.

Magnus Boberg på Fastighetsbyrån jobbar med försäljningen av radhusen.

– Det är svårt att säga, men jag tror att det är olika kategorier som intresserar sig för centrala lägenheter och för radhus i barnvänligt område. Men det är jättetråkigt för Vimmerby att bostadsrätterna i Kiosken inte blir av, de hade behövts på den lokala bostadsmarknaden, säger Magnus Boberg.

Henrik Lindblad räknar med att radhusen på Stubingränd ska vara klara för inflyttning nästa år.

– Vi har siktet inställt på inflyttning under andra kvartalet 2023.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!