– Det rör sig om tre olika serveringsställen som vi besökt sen den nya lagen trädde i kraft för två veckor sen, säger Sara Pettersson, livsmedelsinspektör på miljö- och byggnadsförvaltningen i Vimmerby och Hultsfreds kommuner.
I ett fall fick förvaltningen in klagomål om trängsel på näringsstället i de andra två har man uppmärksammat på risken för trängsel när inspektören gjort besök på serveringen på förvaltningens eget initiativ.
– Det är mest placeringen av borden på uteserveringen som gör att det tenderar att bli trångt, i något fall är det också trångt i samband med beställningen, säger hon.
Inspektörens påpekande har lett till att bord tagits bort och att det gjorts mer glest på några serveringar.
Det är nu två veckor sen den nya lagen trädde i kraft och som ger kommunerna utökade befogenheter och en snabbare handläggning av ärendena. Bland annat har kommunen rätt att besluta att stänga en servering där det är för trångt.
Något sånt har det inte varit aktuellt att ta till i Vimmerby.
– Nej, inte alls. Det finns ju i regel ganska gott om utrymmen för serveringarna, jag kan tänka mig att det är ett annat i exempelvis Gamla stan i Stockholm.
Hur tar krögare och personalen emot era synpunkter och krav?
– Det funkar jättebra. Vi har bra kontakt och relationer med företagarna, även om det kan bli lite surt ibland så finns det förståelse för vad det handlar om, säger Sara Pettersson.