Kronståhls besked efter turbulensen

Tomas Kronståhl bekräftar nu att han kommer avsäga sig sin plats i Västerviks kommunfullmäktige, eftersom han kommer skriva sig i Vimmerby kommun.

Tomas Kronståhl bor på Näs i utkanten av Totebo samhälle. Huset ligger i Vimmerby kommun, men har bara några hundra meter till kommungränsen mot Västervik. S-politikern har dock varit skriven på familjens andra gård Manhem en bit in i Västerviks kommun.

Tomas Kronståhl bor på Näs i utkanten av Totebo samhälle. Huset ligger i Vimmerby kommun, men har bara några hundra meter till kommungränsen mot Västervik. S-politikern har dock varit skriven på familjens andra gård Manhem en bit in i Västerviks kommun.

Foto: Urik Alvarsson

Vimmerby2022-09-28 17:00

Som Vimmerby Tidning kunde berätta i måndags var Tomas Kronståhl inställd på att lämna Västervikspolitiken, efter uppståndelsen kring att han är skriven på en adress han inte bor på.

– Min naturliga politiska anknytning har varit Västervik. Det är där jag haft min politiska vistelse. Det är därför jag är skriven i den här fastigheten som vi har bott i, och bor i vissa stunder, sa han, och tillade:

– Men nu har jag tröttnat på det här, och då får det bli så att jag skriver mig i Näs jag med.

Hade du ställt in dig på ytterligare fyra år i Västerviks kommunfullmäktige?

– Ja, det hade jag faktiskt gjort. Jag tycker att det är viktigt att följa det som händer, men nu känner jag att det är så mycket pådrag kring Manhem och Näs.

När vi pratade med honom i måndags lämnade han en öppning för att söka undantag. Kanske kunde man vara skriven i Vimmerby kommun men ändå vara kommunpolitiker i Västervik. Huset ligger ju de facto bara några hundratal meter från kommungränsen i Totebo.

Men nu bekräftar han i ett sms till tidningen att han ska avsluta sina uppdrag i Västervik.

Enligt kommunsekreterare Johan Hägglund är det inte heller möjligt med ett sådant undantag.

– För en plats i kommunfullmäktige ska man bo i kommunen för att vara valbar. Flyttar man är man inte längre valbar, svarar han.

När det gäller nämnduppdrag, där kommunfullmäktige väljer ledamöter, finns dock möjligheten. Den som inte är valbar längre kan ansöka om ett undantag hos kommunfullmäktige.

Där gjordes en lagändring för att den som flyttade tillfälligt, till exempel på grund av studier, skulle kunna fortsätta vara engagerade, säger Hägglund.

Kronståhl har hela den förra mandatperioden suttit både i kommunfullmäktige och riksdagen. Marcus Fridlund, ordförande för Socialdemokraterna i Västervik, beskriver att han trots det varit mycket aktiv i kommunen, och deltagit på allt som inte krockat med uppdrag i Stockholm.

På måndagen fick Tomas Kronståhl också frågan om ett eventuellt engagemang i Vimmerbypolitiken nästa val, men lät tveksam.

– Nej, nej, det tror jag inte. Jag känner att jag har alldeles för lite med den kommunen att göra. Jag har inget emot Vimmerby, men där jag vistas oftast är Västerviks kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!