Nu öppnar centrala blomsterbutiken upp igen för höstsäsongen

Efter att ha hållit butiken på Storgatan stängd under sommaren öppnar Klara Kågefors nu upp dörrarna till Fiore Floristdesign för höstsäsongen. På fredag kommer besökarna återigen kunna botanisera bland blommor, krukväxter och inredning.

På fredag den 30 augusti öppnar Klara Kågefors återigen upp sin butik Fiore Floristdesign i Vimmerby. "Jag ser fram emot en höst med fokus på färgstarka och maffiga blommor", säger hon.

På fredag den 30 augusti öppnar Klara Kågefors återigen upp sin butik Fiore Floristdesign i Vimmerby. "Jag ser fram emot en höst med fokus på färgstarka och maffiga blommor", säger hon.

Foto: Hilde Barstad Axelsson

Vimmerby2024-08-28 06:00

Vimmerby Tidning möter floristen och butiksägaren Klara Kågefors i hennes butik på Storgatan för att prata om blommor, höstens trender och hur det är att vara florist.

– Att vara i en så säsongsbetonad bransch är väldigt kul och inspirerande, varje säsong har sina guldklimpar så det finns alltid något att se fram emot. Nu till hösten är det till exempel mycket färger och maffiga blommor med attityd som står i centrum. Hösthortensian är helt klart en av mina favoriter, jag älskar hortensia. Det är en så stor och vacker blomma som också gör sig väldigt fin torkad, säger Klara.

undefined
Hösthortensian är en riktig storfavorit hos floristen Klara och hon säger att det är en riktigt bra blomma att bygga buketter av nu till hösten.

Att Klara skulle bli just florist blev ganska snabbt en självklarhet. Hon berättar om hur hon tidigt visste att hon ville göra något praktiskt och kreativt och när hon hittade floristutbildningen i Linköping var det inget snack om saken. Skapandet, att hitta nya kombinationer av färger, blommor och testa nya tekniker är något hon nämner som den stora glädjen i yrket.

– Vi ger oss in i en riktigt härlig säsong nu också. På sommaren spenderar vi så mycket tid ute men vi vill nu till hösten komma in mer, omge oss av fina saker, piffa till och höja mysfaktorn runt oss.

undefined
Till hösten tipsar Klara om att våga ta ut svängarna med färgstarka blommor. Några av hennes personliga höstfavoriter är hortensia, anthurium (den hon håller i bild) och tistlar av olika slag. "Med en jordig färgskala och lite dovare toner får man in den rätta höstkänslan", säger hon.
undefined
Att Klara skulle bli just florist blev ganska snabbt en självklarhet. Hon berättar om hur hon tidigt visste att hon ville göra något praktiskt och kreativt och när hon hittade floristutbildningen i Linköping var det inget snack om saken.

Klara delar även med sig av nyheten att hon ska ge sig ut och tävla till hösten. I början av oktober går Elmia Garden Flower Grand Prix av stapeln där Klara är uttagen till elitklassen.

– Jag har typ precis fått reda på att jag blev uttagen så pirret har inte riktigt kommit än men det är verkligen superduktiga florister som är med så man brukar ju hinna bli jättenervös tills när det väl är dags. Det är ett tjugotal florister som väljs ut efter ansökan så bara att bli uttagen och få vara med i dom här tävlingarna är en ära och känns som ett kvitto på att man gör något bra. 

Klara berättar att hon i tidigare tävlingar bland annat stått bredvid Johan Munter, floristen som flera av oss kanske känner igen från TV4. 

– Det är så inspirerande att få vara i de här sammanhangen och se alla duktiga florister och jobba med de här fantastiska produkterna. Oftast går tävlingarna till som så att vi får två hemliga uppdrag som vi ska genomföra på tid och så har vi redan utvalda blommor, material och produkter som vi kan välja mellan och använda oss av för att bygga ihop vårt bidrag. Uppdragen kretsar ofta kring ett tema eller känsla som vi ska tolka med hjälp av blommorna och produkterna. Det är även vanligt att någon ny teknik ska användas i sammanhanget så det är ofta så jag brukar förbereda mig, bara samla massa inspiration och hålla mig uppdaterad kring nya tekniker och produkter i branschen.

undefined
Gröna växter samsas i butiken med färgstarka krukor.

Snittblommor, krukväxter och inredning varvas om vartannat i butiken och Klara berättar att hon nu till hösten själv inspireras mycket av naturen, de skiftande färgerna och allt hon ser från hästryggen när hon är ute och rider.

– Mitt tips till alla som vill skapa en höstmysig känsla hemma är att plocka in allt som får en att må bra. Nu har jag till exempel dragit in massa rönn här som jag tänker att jag kan skapa något härligt utav. Alla har olika smak och det finns inga rätt eller fel så våga testa nya blommor och växter och kombinera dem i någon vacker vas så har du något att njuta av i hemmet.

undefined
Klara omges av blommor, växter, olika färger och former dagligen i sin butik. Trots det säger hon att hon hämtar mycket av sin inspiration ute i naturen när hon sitter på hästryggen.
undefined
Klara uppmanar alla att våga plocka in saker från naturen och jobba med oväntade blommor och växter. "Mitt bästa tips till alla som vill göra en vacker bukett är att våga testa sig fram och plocka in allt sånt som får en att må bra", säger hon.
undefined
I en säsongsbetonad bransch uppdateras sortimentet efter årstiderna och rådande trender, något som Klara tycker är inspirerande och roligt då det innebär att hon hela tiden utmanas i att tänka nytt och testa nya material och tekniker.
undefined
Bakom disken i Klaras butik hänger diplom och utnämnelser. Klara är internationellt prisbelönt som florist och har synts i flera blomstermagasin genom åren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!