Efter vaccinstoppet: Så påverkas hälsocentralen

Astra Zenecas vaccin har satts på paus. För Vimmerby Hälsocentral innebär det att 100 inbokade doser nu måste bokas om. "Vi håller på för fullt.", säger verksamhetschefen Camilla Ljungdahl om arbetet med att ringa upp patienter och boka om.

"Vi är ett team som tillsammans har en uppgift att lösa, sen vilken titel man har spelar ingen roll." säger Camilla Ljungdahl, verksamhetschef som kommer att hjälpa till att vaccinera framöver.

"Vi är ett team som tillsammans har en uppgift att lösa, sen vilken titel man har spelar ingen roll." säger Camilla Ljungdahl, verksamhetschef som kommer att hjälpa till att vaccinera framöver.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2021-03-18 08:00

– Vi har två personal som håller på och ringer upp de som var inbokade på torsdag och erbjuder dem en ny tid längre fram, berättar hon.

Totalt var 100 doser av Astra Zenecas vaccin planerade att ges inom den närmsta tiden. 

Tur i oturen menar Ljungdahl är att de inte hunnit lägga upp tidsbokning för tider längre fram - vilket underlättar ombokningen av de personer som skulle fått det nu pausade vaccinet.

Astra Zenecas vaccin pausades i flera länder innan beslutet kom i Sverige. Har ni haft några patienter som sagt nej till att vaccineras med just det vaccinet?

– Några enstaka personer är det, men vi har ju det vaccin vi har och måste använda upp de doser vi har och det innebär ju att man som medborgare inte kan välja vilket vaccin man får. Hittills så är det så att man har sagt att riskerna med att inte vaccinera sig är större än att ge vaccinet. Just nu är det pausat för det pågår en utredning, sen får vi se hur lång pausen är. 

I nuläget vaccinerar man ungefär 300 personer i veckan.

– Efter påsk kommer vi komma upp i mellan 500-600 personer i veckan, om det inte kommer nya bud med fler leveranser.

Brev har gått ut till personer i åldrarna 77-79 som har möjlighet att boka tid för vaccinering så fort det finns tillgängligt vaccin och tider. 

– Vi tycker att det är lite trögt därför att vi inte får doser och när vi får doser så får vi inte ge dem. Det är mycket planering och omplanering hela tiden, så det finns en oro över att vi inte ska bli färdiga till sommaren på en bra nivå. säger Camilla Ljungdahl.

När det gäller vaccineringen av personalen på Hälsocentralen så är man nästan klar.

– Två tredjedelar har fått båda doserna. Den sista tredjedel är vi som har fått Astras vaccin, så vi skulle vänta nio veckor för att få nästa dos, men vi är satta på paus nu. Men jag tänker att om nio veckor är nog pausen hävd så då blir vi också vaccinerade med en andra dos.

Att Ljungdahl som verksamhetschef fått vaccin beror på att hon framåt kommer gå in och hjälpa till med vaccineringen. Att hon går in och hjälper till i verksamheten är inget ovanligt.

– Har vi mycket bokat och lite personal så kan jag gå in en dag när som, men på somrarna brukar jag ha några veckor som jag går in och jobbar som distriktssköterska. I höstas var jag med och vaccinerade vanliga influensavaccinet. Det tycker jag bara är roligt att som chef få vara med och se hur det faktiskt fungerar, säger hon och fortsätter:

Försenade leveranser av vaccindoser gör att det inte är säkert att den nationellt uppsatta vaccinmålet där Sveriges vuxna befolkning ska ha blivit erbjuden vaccin under det första halvåret håller. Ljungdahl berättar vad det innebär för semesterplaneringen.

– Min ambition är att jag ska kunna erbjuda all personal minst fyra veckor semester över sommaren. Rekommendationerna som vi har från förvaltningen är att vi ska planera utifrån de förutsättningarna, men har alltså satt en begränsning i att vi ska bara bevilja fyra veckors semester just för den här delen. 

Tidigare har det funnits möjlighet att få längre semester under sommaren – men det begränsas nu på grund av pandemin och vaccineringen.

– Den möjligheten försvinner, men all personal måste få en sammanhängande ledighet. 

Vaccinationsfaserna

Fas 1:

Boenden på särskilda boenden, personer med hemtjänst samt deras hushållsnära kontakter. 

Personal inom sjukvård och äldreomsorg.

Fas 2:

Personer som är 65 år och äldre - de äldsta vaccineras först.

Personer som genomgått transplantation och deras hushållsnära kontakter.

Personer med enligt LSS.

Personer med assistansersättning.

Personal inom vård och omsorg - som arbetar med personer i ovan nämnda grupper. 

Fas 3: 

Personer i övriga riskgrupper

Fas 4: 

Alla övriga personer som är 18 år och äldre. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!