Högerextreme politikern aviserar om besök i Vimmerby

I Linköping ledde politikerns besök till stenkastning och våldsamma upplopp i Skäggetorp. Det blev liknande resultat i flera andra svenska städer under påsken. Nu aviserar politikern Rasmus Paludan att han kommer besöka Vimmerby under sommaren.

Bild från skärtorsdagen i Skäggetorp, då motdemonstrationer mot Paludan urartade i våldsamt upplopp.

Bild från skärtorsdagen i Skäggetorp, då motdemonstrationer mot Paludan urartade i våldsamt upplopp.

Foto: Albin Wiman

Vimmerby2022-06-18 19:13

Det framkommer i ett instagraminlägg på Rasmus Paludans eget konto, där han radar upp en lång rad av svenska städer han ämnar besöka som en del av valrörelsen för hans högerextrema och islamfientliga parti Stram Kurs. 

Det var under skärtorsdagen i år som Paludan beviljats tillstånd att hålla en demonstration i stadsdelen Skäggetorp i Linköping. Corren skrev då att Paludans plan var att bränna en koran vid sammankomsten, som han gjort vid flera tillfällen tidigare. Men Paludan kunde aldrig genomföra sin koranbränning eftersom motdemonstrationerna var stora och hann urarta till våldsamt upplopp innan han ens han komma till platsen.

Stenar och andra föremål kastades mot polisen, polisbilar förstördes och andra bilar sattes i brand, tre poliser fick föras till sjukhus. Ett stort antal personer greps i samband med upploppet. 

– Jag har ingen information om att det har kommit in en sådan ansökan, säger Rikard Lundqvist, presstalesperson på polisregion syd, på frågan om det inkommit någon ansökan från Paludan om att besöka Vimmerby. Lundqvist hänvisar till tillståndsenheten som handhar ansökningarna. 

Partiledaren för högerextrema Stram Kurs, Rasmus Paludan
Partiledaren för högerextrema Stram Kurs, Rasmus Paludan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!