I riksdagen skrevs nya avtal om samarbeten efter förra valet och inför årets val har andra samarbeten bildats.
För att försöka bena ut hur en liknande situation i fullmäktige kan tänkas hanteras ställde Vimmerby Tidning frågan till de sex kommunalrådskandidaterna: Vilka andra partier de kan tänka sig att samarbeta med i en majoritet och vilka inte?
– I enskilda frågor där vi är överens kan vi samarbeta med alla, men i en majoritet tror jag vi har svårast för SD och V som står längst ifrån oss, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C).
Ola Gustafsson (KD) ger en liknande bild.
– Om alliansen inte får egen majoritet kan man tänka sig ett minoritetsstyre där vi söker stöd i sakfrågor och där är vi öppna för alla. Men i en majoritet behöver man ha liknande värderingar och då tror jag att SD och V framstår som svårast, säger han.
Ni samarbetar med SD i riksdagen. Vad är skillnaden i kommunen?
– Vi ska inte sitta i en regering med SD. Regeringen ska bildas av M och KD, men med stöd av SD och där ser jag inga konstigheter att vi har samma förhållande i kommunfullmäktige, säger Ola Gustafsson.
– Huvudmålet är att fortsätta tillsammans med C och KD, sen ser jag inga bekymmer att samarbeta med något parti. Men svårast blir det med V som är ganska populistiska, anser Niklas Gustafsson (M).
Jimmy Rödin (SD) säger sig vara helt öppen för samarbete i plenisalen.
– Vi har inga problem att samarbeta något av de andra partierna, säger han.
Oppositionsrådet Helen Nilsson (S):
– Det är egentligen inget vi bestämmer, det avgörs först och främst av valresultatet. Men det är klart att det finns partier vi har svårare eller enklare att samarbeta med utifrån våra värderingar. Svårast skulle jag säga att det blir att samarbeta med SD, eftersom vi är motpoler i mångt och mycket, säger hon.
– Vi har tidigare samarbetat med M, men ett sånt samarbete kräver att man noga gör upp om vilka frågor man ska jobba med och vilka man ska undvika. Närmast skulle jag tro att V och C ligger för vår del, säger hon.
Lars Johansson (V) är också inne på att grundvärderingen behöver stämma med eventuella samarbetspartier.
– Det innebär att vi har svårast för M, SD och KD. Men med brasklappen att det beror på vilken politik de vill föra.