Det är en rad saker som kommer behöva åtgärdas i ishallen i Vimmerby innan den är redo för hockeyallsvenskt spel i höst.
På mötet fanns representanter från olika parter som är involverade i frågan. Från kommunens sida fanns fritidssamordnarna Anton Palmér och Mirja Holgersson samt Lars Johansson (V) från politiskt håll.
En av de viktigaste punkterna på listan är varifrån matcherna ska filmas, för att få till en så bra tv-produktion som möjligt.
– Kravet från TV4 är att det ska filmas från där presshyllan är idag, för att skapa en bra känsla i tv-sändningen. Det är prio nummer ett från tv-produktionen, säger Palmér.
Hur ska det lösas?
– Vi tittar på olika lösningar i dagsläget, en är att komma bakåt. Men hur det kommer se ut i slutändan vet vi inte. De vill komma bakåt två meter för att få rätt vinklar i sändningen. Där undersöker vi hur det går att lösa rent byggnadstekniskt. Vi tror i alla fall att det är möjligt och det kan bli att man får bygga ut på taket.
Ett annat prioriterat område är säkerhetskraven som ställs.
– Det handlar dels om hur man har olika passager och särskiljer publik, spelare och domare. Ett ledningsrum ska också finnas tillgängligt. Men Vimmerby Hockey har jobbat mycket med den frågan, för det är också en verksamhetsfråga kopplat till hur man jobbar med säkerheten. De är i fas, men nivån höjs nu, säger Mirja Holgersson.
Konkret handlar det om hur man särskiljer spelare och domare från publiken. Det ska finnas en inhägnad avgränsning där spelarbussen kan parkera exempelvis. Dessutom ställs det högre krav på bortastå.
– Bortastå ska vara en helt egen zon. Det kommer behöva finnas 150 platser och delar av läktaren kan komma att behöva användas till det. Den stora frågan är hur man löser det med avgränsningar. Men säkerhetsbiten känner vi oss hyfsat trygga med. Byggnationen och tv-produktionen är de stora utmaningarna, säger Anton Palmér.
– Vi har faktiskt en hel del som vi ordnat med sen den senaste ombyggnaden som vi kan checka av. Exempelvis att det redan finns toaletter tillgängliga för bortasupportrarna. Klubben och kommunen har tänkt till i ett tidigare skede, fyller Lars Johansson i.
När det kommer till publikkapaciteten i Hockeyallsvenskan är ishallen i Vimmerby långt ifrån riktmärket på 3 500–5 000 åskådare.
– Där blir det viktigt hur vi tänker med byggnationen, så vi inte bygger bort de platser vi redan har, säger Mirja Holgersson.
Hur mycket kan det här komma att kosta?
– Vi är inte framme alls i den frågan. Vi har nu fått den här listan från ishockeyförbundet. På fredag kommer vi sätta oss ned igen och bland annat ta fram kalkyler på vad det kan kosta och vad som är möjligt att göra.
– Efter det här mötet har vi mer kött på benen och vi kommer kunna få en kostnadsbedömning snart. Då är det lättare att processa politiskt, säger Lars Johansson.
En arbetsgrupp från kommunen, främst beståendes av Anton Palmér, Mirja Holgersson, Ricky Ekelöf, Torbjörn Bergström och Thomas Larsson, kommer träffas minst en gång i veckan och ha kontinuerlig kontakt med VH.
Det väntas bli hockeyallsvensk debut för VH i Vimmerby 20 september. Det har inte funnits någon diskussion om att VH skulle kunna inleda med flera bortamatcher för att tjäna tid.
Det är inte många månader bort. Kommer ni hinna klart?
– Det finns en utmaning med tidsaspekten. Det väntar semestertider här innan premiären också. Men en del verkar inte behöva vara hundra procent klart tills premiären, säger Palmér.
– Alla inblandade vill lösa det här, så jag är inte särskilt rädd. Är det inte helt klart till premiären löser vi det tillsammans ändå på något sätt, säger Johansson.
Men vissa saker kommer inte gå att genomföra och sökas dispens på.
– Takhöjden är en sån sak. Dessutom publikkapaciteten och plexiglaset som är för lågt. Men det behöver först bytas ut när det befintliga inte håller längre, säger Holgersson.
Känner ni er trygga med att dispenserna går igenom?
– Det låter som de (VH) kommer få det beviljat, så vi är hoppfulla, säger Palmér.
Simon Stigenberg är anläggningschef på Svenska Ishockeyförbundet. Han var en av förbundets utsända på mötet i Vimmerby.
– Det är var ett bra möte med många representanter från både kommun och förening. Det verkar finnas en jättebra inställning till att det ska spelas Hockeyallsvenskan här nästa säsong, säger han till Vimmerby Tidning.
Det är mycket arbete som väntar för föreningen och kommunen. Hur ser du på det?
– Absolut, men så är det generellt när man går upp en serie. Och det här steget (Hockeyettan till Hockeyallsvenskan) är alltid det största. Det är mycket att göra men också mycket kul som kan komma ur det. Det finns till exempel läge för ännu mer intäkter till föreningen. Det brukar bli bra, trots att mycket jobb väntar.
Vad brukar vara den största utmaningen?
– Det beror på hur det sett ut innan. Att hitta extra utrymmen i anläggningen brukar vara stora problem. Det ska bland annat till ett ledningsrum och tv-kameraplattformen är något helt annat jämfört med vad som varit tidigare.
Kommunen kändes ganska säkra på att dispenserna skulle beviljas. Kan de vara det?
– Vår grundinställning är att vi inte ska ha så mycket dispenser i svensk hockey. Man ska följa regelverket så gott det går. Sen finns det vissa saker som vi inte kan komma runt. Klart att vi då får titta på det och lösa det efter bästa förmåga, säger Simon Stigenberg och ger ett exempel:
– Belysningen här är en meter för låg. Att kräva att lyfta den, med tanke på investeringen som krävs, är hårt. Generellt får man dispens då.
Andreas Zukiewicz är nybliven klubbchef i Vimmerby Hockey. Den tidigare spelaren och styrelseledamoten tar över ansvaret från Pelle Johansson, som därmed fullt ut kan fokusera på rollen som sportchef. Dock är det inte frågan om någon heltidstjänst.
Även han är optimistisk inställd till det som väntar.
– Jag fick en positiv bild efter mötet.
Zukiewicz kommer vara kontaktperson från föreningens sida gentemot kommunen.
– De har en arbetsgrupp och vi har en. Vi kommer ha uppföljningsmöte varje vecka. Vi diskuterade olika idéer och vi måste fundera på varsitt håll. Den stora utmaningen som jag ser det är tiden, hur vi ska hinna med allt.
– Men jag ser positivt på det. Allt är genomförbart och det finns ingen anledning till negativitet i det här läget.