Bor du i Gullringen, Storebro, Frödinge, Djursdala, Locknevi eller Tuna kan du vara rätt person. På orter dit räddningstjänsten inte hinner så snabbt vill man bygga ett nät av civilinsatspersoner som kan göra viktiga insatser efter larm på en app i mobiltellefonen.
En sån organisation har redan kommit igång med sms-livräddare som kommer på plats med hjärtstartare.
Rekryteringen ska igång nu och med tolv timmars utbildning är man redo att kunna göra viktiga första insatser med brandsläckare och sjukvårdsmaterial.
– Det är ganska nytt. Västervik är redan igång med ett 60-tal personer som kan komma fram tidigt på larm, berättar räddningschef Peter Helge.
De kommer att söka personerna genom eldsjälar med stort kontaktnät ute i föreningarna. Intresserade kan vända sig till kommunens samordnare Roger Karlsson.
– De här personerna kan göra jättestor nytta och rädda liv med snabba insatser. 2019 räddades en villa i Totebo av civila insatser när det hade börjat brinna i fasaden, berättar Helge.
Han hoppas få med Sparbanksstiftelsen Vimmerby att finansiera utrustning.
Hultsfreds kommun är också på gång med samma projekt.
Personalbemanningen har länge varit ett problem för räddningstjänsten.
– Vi har vakanser på de mindre orterna, Södra Vi och Rumskulla. Där behöver vi 4-5 deltidsbrandmän till, säger Peter Helge.
För att bli attraktivare som arbetsgivare har räddningstjänsten gått från beredskap var tredje till var fjärde vecka.
– Vi måste ha ett modernt sätt att tänka. Folk vill inte låsa upp sig så mycket. Det handlar inte bara om lönerna, säger Peter Helge.