– Den mår inte så bra, det kan jag inte säga, säger Torsten Ungsäter som har varit tillsynsman över Kvill naturreservat och -park samt Rumskullaeken under flera år.
Han talar om eken han har tagit om hand om under många år. Rumskullaeken, känd för att vara Sveriges äldsta ek och som är över 13 meter i omkrets, håller sakta på att dö.
– Jag trodde inte att den skulle klara sig till den här sommaren, men den har en kvist med gröna blad fortfarande.
Trots årets långa vinter och den torka som nu råder, står eken fortfarande på samma plats som den har stått de senaste 1000 åren. Dessvärre ser det inte ut som om den klarar sig så länge till.
Tror du att Rumskullaeken överlever ett tag till?
– De är sega ekar. Jag måste vara optimistisk och hoppas att den klarar sig ett år till.
Under våren och sommaren har de bearbetat marken runt eken och bevattnat och tillfört näring för att ge eken de bästa möjligheterna till att klara sig framöver. De har även tagit bort den fjättring som satt runt eken och ersatt den med ett band som man hoppas är skonsammare.
– Linan har gjort att den strypts, hade man gjort på ett annat sätt tidigare hade den kanske klarat sig några år till. Nu får vi hoppas på det bästa.
– Eken får nu dö i frid, och vi får låta tiden ha sin gång. Den kommer leva vidare även när den är död och stå kvar där i många år som ett monument och bära liv till många olika insekter, säger Torsten Ungsäter.