Fortfarande oklart vad som händer med Eken

Riva eller inte? Bostäder eller vårdcentral? Den nya ägaren har inte beslutat vad som händer med fastigheten i centrala Vimmerby.

Efter många turer blev det tidigare kommunala äldreboendet Eken i centrala Vimmerby sålt i slutet av förra året.

Efter många turer blev det tidigare kommunala äldreboendet Eken i centrala Vimmerby sålt i slutet av förra året.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-09-04 06:00

Eken på Smedjegatan i Vimmerby var kommunalt äldreboende i omkring 40 år men stod tomt sedan kommunen flyttade ut 2015. Efter många turer blev det förra året klart att Samhällsbyggnadsbolaget SBB Norden AB köper fastigheten. Affären blev klar i november men fastigheten står fortfarande tom.

– Vi arbetar med olika uppslag men har inga konkreta planer, säger Ola Svensson, chef för Region Syd inom SBB.

Man har diskuterat både bostäder och samhällsrelaterade verksamheter som exempelvis vårdcentral och förskola. Det är ännu inte bestämt om byggnaden ska rivas eller användas som den är.

– Nästa steg är att beta av alla tankar och idéer som finns. Sedan måste det finnas en tagare, en hyresgäst, för att vi ska kunna göra något mer. Det enklaste skulle vara att antingen riva och bygga eller konvertera till bostäder eftersom det finns ett behov av bostäder i hela Sverige och även i Vimmerby. Vi diskuterar och tittar på kalkyler, säger Ola Svensson.

SBB har fört dialog med kommunen angående vilket behov som finns men man har hittills inte kunnat definera något konkret och under tiden behöver byggnaden tillsyn för att dess skick inte ska försämras.

– Utan verksamhet är det klart att byggnaden sakta förfaller men vi har, om inte daglig, tillsyn så åtminstone tillsyn någon gång per vecka. Det finns säkert mindre brister men på det stora hela är byggnaden okej.

SBB bildades 2016 och äger samhällsfastigheter och hyresrätter i hela Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!