Ekkullen vaknar ur sin Törnrosasömn

Ekkullen får nytt liv när Astrid Lindgrens Värld bygger en ny Katthultmiljö. Alldeles bokstavligen talat. Här återskapas nämligen det gamla kulturlandskapet med betesmarker och slåtterängar. Något som kommer att öka artrikedomen i området de närmaste åren.- En imponerande ambitionsnivå som jag tror är unik för en nöjespark. Det är väldigt roligt att ALV väljer att lyfta det landskap som ju genomsyrar Astrids böcker, säger Jerry Svensson, rådgivare på länsstyrelsen i Kalmar län.

Vimmerby2013-05-21 06:11


Säg "Ekkullen" till en Vimmerbybo och de flesta vet precis var den ligger. Numer inte längre fri att ströva i, utan en del i det enorma område på 22 000 kvadratmeter som ska bli ny Katthultmiljö i Astrids sagovärld.

Genomsyrar
När vi kommer dit, en dag när området badar i vitsippor, är det påtagligt att något har hänt. Dale Karlsson, trädgårdsmästare i Astrid Lindgrens Värld, får glitter i ögonen när han visar runt i området, som fått liv och luft efter en rejäl men genomtänkt röjning.
- Det har verkligen blivit fint. I den här delen kommer det att bli publika områden, där nötkreatur kommer att gå på dagbete, härliga platser att slå sig ner och fika eller bara titta, det blir nattbetesområde och slåtteräng.
Nästan så man hör hammarslagen från den framväxande bondgården där familjen Svensson ska hålla till. Byggnader och skådespeleri är en sak. Att dessutom lägga krut på att återskapa gammalt kulturlandskap kan tyckas överkurs. Jerry Svensson, rådgivare och handläggare på länsstyrelsen, som har skötselplaner kopplade till odlingslandskap och naturvårdsvärden, har en annan uppfattning.
- Det vittnar om en imponerande ambitionsnivå. Ser man det ur Astridsynvinkel rör hon sig ju hela tiden i barndomens landskap. Mycket av hennes författarskap genomsyras av bondesamhället och för mig är det centralt för vem Astrid Lindgren är och vad hon representerar, säger han.
Senast han var här hade röjningen precis påbörjats. Han ger det hittills utförda arbetet med beröm godkänt.
- Ekkullen stod och skrek "öppna mig igen". Det var igenvuxet och ekarna började fara illa. Jag vet i och för sig inte vilka tankar kommunen hade för området, men insatsen från ALV kom i rättan tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om