Gården, som har utsikt över Astrid Lindgrens Bullerbyn, är i släkten sedan år 1900.
Thomas far, Ragnar Pettersson, hade kor till mjölkproduktion och gick i mjölkpension 1990. Thomas köpte gården 2005 och tog över driften 2006. Förra vintern hade han 50 kor, som stod uppbundna i stallet. Nu är det så att dispensen för att köra Kravproduktion med uppbundna kor går ut under 2013. Det var en viktig grund för beslutet att ställa om till lösdrift och även på ekologiskt sätt.
Planer att dubbla
Thomas har i dagsläget ungefär 50 Simmental-kor och vill fördubbla besättningen genom att behålla i princip alla årets kvigor och i framtiden sälja alla dikalvar redan på hösten.
För att stallet ska bli godkänt för ekologisk produktion krävs tillräckligt stor yta och kossorna ska har tillräckligt utrymme- det betyder att varje ko har sin egen plats. I ett konventionellt stall finns oftast mer kor än plats.
Thomas visste precis hus stallet skulle se ut. Han samlade idéer från många ladugårdar han hade sett, även i Skottland och visste precis hur han ville ha det.
Inredning i lösdriftstallet är symmetrisk. Mitt i stallet finns foderbordet och på varje sida tre rader med liggbås och en avkalvningsbox i varje ände. Allt är så placerat att det är lätt att överblicka och enkelt att hålla rent. Över foderbordet finns en rälshängd, motordriven rundbalsutrullare. Utgödslingen sker automatiskt och det är väldigt ljust i stallet.
Ekologisk lösdriftstall för framtiden
Thomas och Eva Pettersson byggde ett nytt lösdriftstall, med plats för 96 kor, som är godkänt för ekologisk produktion. Det tog drygt ett och ett halvt år och nyligen var det dags för "öppet stall" hos familjen Pettersson. Drygt hundra personer tog vägen till gården för att se ett äkta eko-stall.
Alla som kom för att kika på det nya stallet i Sevedstorp bjöds på kaffe eller te med kakor. Foto: Roelof Stroetinga
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!