Ekonomisk kris i VH – ansöker om hyresfritt

Sportsligt gör Vimmerby Hockey succé. Ekonomiskt går det tyngre. Klubben har inte kunnat betala hyran i år – och nu ansöker man om hyresfritt hos Vimmerby kommun.

Vimmerby2024-03-20 16:32

Det framgår av den skrivelse som VH:s styrelse har lämnat in till kommunen.

"Vimmerby Hockey har tyvärr under våren haft en mycket ansträngd likviditet och har dessvärre inte klarat av att betala årets första kvartalshyror för ishallen vilket vi beklagar", skriver styrelsen.

Vidare står det så här:

"Om vår förfrågan skulle beviljas från kommunens sida skulle det vare oerhört mycket värt och eventuellt direkt avgörande för Vimmerby Hockey men även oerhört betydelsefullt för alla dessa kommuninvånare som engageras av vår förening".

Brevet skickades in till kommunen i förra veckan. Då pågick det en kampanj bland företagen att samla in pengar till VH – vilket på kort tid gav 150 000 kronor.

– Vi är naturligtvis enormt glada och tacksamma. Det är fantastiskt, sa VH:s kassör Bo Norbro om insamlingen.

Här är hela brevet:

Vimmerby Hockey har tyvärr under våren haft en mycket ansträngd likviditet och har dessvärre inte klarat av att betala årets första kvartalshyror för ishallen vilket vi beklagar.

Vi har inom föreningen vidtagit en rad åtgärder under säsongen för att förbättra den ekonomiska situationen och har lyckats ändra en ekonomiskt negativ trend till en mer positiv. Förra säsongen gick ca 1,6 miljoner förlorade av vårt egna kapital till att i år vara ett noll resultat för denna säsong. Strategiska beslut fattas nu för att organisation och ekonomi ska kunna följa Vimmerby Hockeys sportsliga framgångar framåt. Föreningen ska ha en stabil ekonomisk grund att stå på.

Svenska Ishockeyförbundet och licensnämnden har som villkor för att bevilja licens för fortsatt spel i Hockeyettan ett krav på att vi som förening ska uppnå en viss nivå på det egna kapitalet per den sista april. Här jobbas det stenhårt av oss förtroendevalda i föreningen och av våra medlemmar för att uppnå kravet. Föreningen har jobbat med att utveckla organisationen under året och har skapat förutsättningar och förändringar inom organisationen för att stärka ekonomin och förhindra att vi hamnar i samma situation igen. Vi har även jobbat med att engagera fler medlemmar i verksamheten. Den senaste i raden av åtgärder är att en eventgrupp satts ihop för att kunna maximera intäkterna under återstående del av säsongen, även näringslivet har visat välvilja att hjälpa till. Tyvärr tror vi inte att det räcker hela vägen i mål.

Klarar vi inte att uppnå kraven ställda av Svenska Ishockeyförbundet och licensnämnden blir det degradering till division 2. Spel i Hockeyettan är viktig för Vimmerby då det innebär spel i nationell serie samt inom ramen för elit-nivå. Hockeyettan är en av förbundets tre nationella ligor och deltagande lag samordnas/utvecklas via nationella avtal.

Detta skulle ha förödande konsekvenser för föreningen då hela verksamheten skulle bli drabbad, framför allt vår pojk och flickverksamhet. Produkten vi kan sälja till våra samarbetspartners för att få in pengar och kunna utveckla och ta hand om våra fantastiska barn är tyvärr vår A-lags verksamhet. Det är den krassa sanningen. Gällande flicksidan så vågar vi sticka ut hakan och säga att vi ligger oerhört långt fram jämfört med andra föreningar och det är vi naturligtvis oerhört stolta över då detta inte alltid varit en självklarhet att satsa på tidigare men något vi även fortsättningsvis vill gå i bräschen för. Vi anser att Vimmerby Hockey tar ett stort ansvar för alla barn som är intresserade av ishockey, ett exempel är ”hockey kul” som har fallit oerhört väl ut. Skulle vi bli degraderade till division 2 så skulle möjligheterna för fortsatt utveckling av vår ungdomsverksamhet bli lidande av vilket ingen tjänar på.

Vi strävar efter att vara ett gott föredöme för Vimmerby Kommun och dess invånare Vimmerby Hockey vill även fortsättningsvis kunna erbjuda våra barn en kvalitativ fritid som med bra förutsättningar och välutbildade ledare, det gynnar föreningen och ger även en stor samhällsnytta, anser vi.

Vi ser att vi faktiskt är den överlägset största föreningen i kommunen gällande antal besökare till våra arrangemang och vill fortsätta att utveckla detta och vara bra ambassadörer för Vimmerby och dess invånare.

För att klara det akuta likviditetskravet som ställs på oss efterfrågar vi därför att få hyran för årets första kvartal efterskänkt med hänvisning till ovan nämnda problem och vi öppnar upp för en ännu tätare dialog mellan Vimmerby Hockey och kommunen för att se över vad mer vi kan göra för Vimmerbys ungdomar. Möjligheten finns även att erbjuda kommunen exponeringstid på vår storbildskärm vid eventuellt spel i en kvalserie eller säsongen 24/25 vilket skulle nå ut till väldigt många åskådare och där många av dem är åskådare ej bosatta i Vimmerby kommun.

Om vår förfrågan skulle beviljas från kommunens sida skulle det vare oerhört mycket värt och eventuellt direkt avgörande för Vimmerby Hockey men även oerhört betydelsefullt för alla dessa kommuninvånare som engageras av vår förening! Tack på förhand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om