Elchockvapen användes nio gånger i Vimmerby

Första januari 2018 inledde Västerviks lokalpolisområde försöksverksamhet med att använda elchockvapen. Nu har det första årets summerats och då visar det sig att polisen använt vapnet vid nio tillfällen i Vimmerby kommun.

Vid nio tillfällen under 2018 har polisen tvingats anväda elchockvapen vid insatser i Vimmerby kommun.

Vid nio tillfällen under 2018 har polisen tvingats anväda elchockvapen vid insatser i Vimmerby kommun.

Foto: Johan Nilsson/TT

Vimmerby2019-01-19 09:00

2017 beslutade polismyndigheten att införa en tvåårig försöksverksamhet med elchockvapen. Syftet med försöksprojektet var att få ned det dödliga och skadliga våldet i samband med ingripanden. 1 januari 2018 beväpnades så 700 poliser runt om i landet, bland annat de som är verksamma i Västerviks lokalpolisområde. Nu kan man summera det första året av användande.

– I Vimmerby kommun har ECV (elchockvapen) använts vid nio tillfällen under 2018, berättar Petter Sandstedt, införandeansvarig vid lokalpolisområde Västervik.

De nio användningstillfällena i Vimmerby kommun är fördelade enligt följande: Två stycken drivstötar (man trycker vapnet mot kroppen på personen och denne får en stöt som orsakar lokal smärta), fyra stycken avfyrningar (är precis vad det låter som – polismannen skjuter ut två pilar som ska träffa i kroppen eller kläderna), en ARC (man ”hotar” en person genom att skapa en ljusbåge i vapnet) och två laseranvändningar (man belyser personen med två laserprickar och på så vis betvingar personen genom att hota).

– Jag kan inte gå in på exakt vid vilka nio specifika ingripande eller insatser man använt elchockvapnet i Vimmerby kommun, men generellt kan jag säga att poliserna upplever tillskottet av elchockvapen som positivt och att man tack vare det behöver använda mindre fysiskt våld, säger Petter Sandstedt.

– Inom lokalpolisområdet är det bara vid något enstaka tillfälle som tjänstevapen eventuellt kunde ha varit ett alternativ till elchockvapnet. Vi har också ett tillfälle under året där vår tillgång till elchockvapen rent av kan ha räddat livet på förövaren.

Precis som vid all annan våldsanvändning med hjälpmedel så dokumenteras, utreds och analyseras även användandet av polisens elchockvapen. Inte minst viktigt är detta då det ju i detta fall handlar om en försöksperiod som ska ligga till grund för ett eventuellt framtida permanent användande.

– I första hand är det ansvarigt befäl som granskar den enskilda polisens rapport. Inom projektets ramar går även jag igenom dem, plus att NOA (Nationella operativa avdelningen) får alla rapporter och granskar dem, berättar Petter.

– Inget av de nio tillfällen i Vimmerby då polisen har använt elchockvapen har föranlett oss att utreda vidare, utan det har varit korrekta beslut, menar Petter Sandstedt.

Polisens våldstrappa1. Verbal tillsägelse.2. Milda fysiska krafter, exempelvis leda bort med tag om armen.3. Pepparspray och elchockvapen.4. Kraftfulla fysiska metoder, exempelvis låsa armar och lägga ner personer på marken under tvång.5. Batong.6. Skjutvapen.Elchockvapnet Taser

Vapnet tillverkas av det amerikanska företaget Axon. Modellen som den svenska polisen nu utvärderar är Taser x2, vilket syftar på att vapnet kan avfyras två gånger.

Används i dag av flera olika myndigheter över hela världen, bland annat i Finland, Kanada, USA och England.'

Vapnen har varit föremål för testning tidigare, då under 2005 men ett etiskt råd beslutade då om att man inte skulle använda vapnet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om