I dagarna hade Dagens Nyheter en artikel som handlade om att röken från en vedpanna eller öppen spis är lika farlig som avgaserna på en hårt trafikerad storstadsgata.
Detta enligt en avhandling från Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
- I och med att det finns mycket ämnen i kolväten så är detta inte oväntat på något sätt när det gäller röken som kommer ut från skorstenen. Men att även röken från den öppna spisen är så farlig har jag faktiskt inte tänkt på, säger Sven af Ekenstam.
Astmatiker känner av
När det gäller så kallad trivseleldning så har miljödomstolen beslutat att det är tillåtet att elda vid två tillfällen per vecka och då under några timmar varje gång.
Anledningen till begränsningen är att inte omgivningen i tätbebyggda områden ska påverkas negativt av eldningen i kamin eller kakelugn.
- Astmatiker kan ju känna av för mycket eldning och ligger skolor och lägenheter i närheten så kan det ju dras in i ventilationen, säger Ekenstam.
"Elda inte med blöt ved"
Det är viktigt att elda på rätt sätt för att minska utsläppen av bland annat koldioxid. Det säger Sven af Ekenstam, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Vimmerby kommun.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!