Alfons om nya lunchpengen: "Kan göra storkok"

I veckan stod det klart att gymnasieeleverna kommer att få 25 kronor per dag istället för att hämta ut lunch hos restauranger. Tredjeårseleven Alfons Ambrosiani är glad att kommunen ger något alls.

Alfons Ambrosiani går i årskurs tre på teknikprogrammet på Vimmerby gymnasium.

Alfons Ambrosiani går i årskurs tre på teknikprogrammet på Vimmerby gymnasium.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-01-22 06:00

– Det finns inget lagstadgat krav att de ska bjuda på mat på gymnasiet. Att vi får något överhuvudtaget både förvånar mig och gör mig rätt glad, säger Alfons Ambrosiani.

Han bor utanför Vimmerby, vilket gjort att han inte utnyttjade möjligheten till takeawaylunch som tidigare fanns särskilt många gånger. 

– I våras när jag inte hade körkort så hämtade jag nog typ två luncher totalt, säger han och fortsätter:

– Sen när det blev distansundervisning igen i december hämtade jag ut några luncher eftersom jag nu har körkort.

Men med en lunchrast på 30-40 minuter kunde det bli svårt att hinna till Vimmerby för att hämta lunch, och bränslekostnader är ytterligare en faktor.

undefined
Alfons Ambrosiani går i årskurs tre på teknikprogrammet på Vimmerby gymnasium.

Är kommunens beslut om 25 kronor om dagen en bättre lösning för din del?

–Det är absolut en lösning. 25 kronor om dagen blir inte så mycket, men med 125 kronor kan man göra ett ganska så ordentligt storkok. 

Att laga mat på egen hand är inga problem tycker Alfons Ambrosiani.

– Vi går på gymnasiet, då är det dags att börja ta lite ansvar.  Kan man inte laga mat så är det inte jättesvårt att googla upp något recept.

undefined
"Vi har inte flaggat upp att det skulle vara så mycket extra administration för det här. Det är ju en viss administration även på takeawayluncherna så det blir inte mer på det här." säger Marie Nicholson om den nya lunchlösningen.

Krisledningsnämnden tog beslutet att byta takeawayluncher mot ekonomisk ersättning. Marie Nicholson (M) förklarar hur man kom fram till just 25 kronor om dagen.

– Det ligger i linje i med vad eleverna får när de är ute på praktik. Det är väl vad man får i stort sett hela länet, det ligger på 24-26 kronor i länet, så vi har följt de som man brukar använda. 

Hur tänker ni med ändringen när det fortsatt är tungt för restauranger?

– Det var bara tänkt att gälla under en begränsad period och finansieringen togs ifrån de sänkta arbetsgivaravgifterna. Det höll under hela våren men vi vet inte hur länge det kommer att pågå och vi har flaggat för att vi klarar inte av det hur länge som helst, säger hon och fortsätter:

– Det är många kommuner som inte ger någonting alls, för enligt lagen är vi inte skyldiga att ha lunch till våra gymnasieelever. Men vi vill ändå ha det och vi vet att det tär på familjernas ekonomi när man har en tonåring hemma som ska äta lunch varje dag. 

Nicholson räknar inte med att utbetalningarna ska leda till extra administration.

– Nu ger vi det till samtliga elever, tidigare har det varit baserat på att man använt en app och hämtat ut och då har vi haft en täckning på ungefär 70 procent. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!