Inne på teknikcollage på Vimmerby gymnasium står niondeklassarna Alfred Idelind och Bashir Altukrmani från AL-skolan och ser på när eleven Jonathan Wiberg från gymnasiet visar hur en mindre robot för industrin fungerar. Eleverna får även provköra roboten under instruktioner av Jonathan. I klassrummet intill får en annan grupp med elever prova på hur det är att svetsa och även göra en egen nyckelring med hjälp av maskinerna i verkstaden. Hälften av AL-skolans niondeklassare besökte teknikcollage i Vimmerby i måndags medan andra halvan besökte Maker Spaces i Hultsfred.
På Teknikcollage tar man in 16 elever vardera på el- och industriprogrammen, samt 30 elever till teknikinriktningen.
- Teknikyrken är områden där det i dag råder brist på människor, säger Marie Nicholson från AL-skolan, och även initiativtagare till de arbetslivsinriktade dagarna på den årliga temaveckan.
- Jag ser det här som mer än bara ett gymnasieval för eleverna. Jag vill att de ska se förbi gymnasiet och även titta på tiden efter. På vidare studier och på framtiden.
Läraren Lena Brolin säger att valet till gymnasiet är viktigt och ibland även oroande för eleverna.
- Ja det tror jag, det här valet lägger ju ändå en slags grund för många inför framtiden och vad man ska bli. Därför är det jätteviktigt att eleverna får se vilka förutsättningar som faktiskt finns även här i Vimmerby.
Temaveckan, som är riktad till hela högstadiet, startade förra torsdagen och sedan dess har eleverna bland annat haft en "speedprao" där de fått prova på sju olika yrken och gått på föreläsningar om bland annat entreprenörskap, ledarskap och arbetsmarknad.