Elever kostar miljoner

Rekordmånga Vimmerbyelever läser på gymnasier i andra kommuner. Det slår hårt mot kommunens ekonomi. - Gymnasiets budget är på 80 miljoner, och vi betalar 22 miljoner till andra kommuner för de Vimmerbyelever som läser där nu, säger förvaltningschefen Sten-Olof Svensson.

Vimmerby2009-02-26 08:03

Samtidigt tar Vimmerby kommun också in pengar för de elever från andra kommuner som valt att gå i Vimmerby. Den summan ligger på 14 miljoner.
- Så det blir ett underskott på åtta miljoner i det här ersättningssystemet för vår del, säger Sten-Olof Svensson.
Att Vimmerby kommun betalar mer än beräknat för elever som valt bort gymnasiet på hemmaplan är också det i särklass största skälet till att barn- och ungdomsnämnden gör ett underskott för första gången på drygt tio år.
Minus 3,7 miljoner kronor visar bokslutet som lades fram för nämnden på onsdagen.
- 2,5 miljoner kan knytas direkt till att vi betalat mer till andra kommuner än vad vi räknat med. Vi hade budgeterat att det skulle kosta fyra miljoner kronor mer än året innan, men det gick åt åtta miljoner mer, säger han.

Dyra utbildningar
I höstas läste totalt 220 gymnasieelever från Vimmerby kommun på en annan skola än det egna gymnasiet. Utslaget på de tre årskullarna innebär det 70 elever i snitt per årskull.
Kommunen är skyldig att betala för det om det är en utbildning som inte finns i hemkommunen eller om eleven går på en friskola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om