Elledning kraftigt försenad

Den stora eleldningen mellan Vimmerby och Kisa blir flera år försenad. Motståndet mot eon planer att bygga en luftledning gör att byggnationen inte alls kan komm igång nästa år som det var tänkt. Samtidigt vill inte Eon vika sig och gräva ned ledningen.

Håkan Gunnarsson på Eon tror att det dröjer ytterligare flera år innan byggnationen av den nya ledningen mellan Vimmerby och Kisa kan komma igång.

Håkan Gunnarsson på Eon tror att det dröjer ytterligare flera år innan byggnationen av den nya ledningen mellan Vimmerby och Kisa kan komma igång.

Foto:

Vimmerby2012-11-15 07:23


- Vi ser inget tillräckligt starkt motiv för det, säger Håkan Gunnarsson, regionchef för Eon i Kalmar län.
Eon lanserade 2009 planerna på en ny större kraftledning mellan Vimmerby och Kisa via Södra Vi, Gullringen och Horn.
Ledningen ska ha en kapacitet på 130 kilovolt och ger framför allt reservmatning till Södra Vi, Gullringen och Kisa. Något som inte finns i dag.
Planerna mötte snart på synpunkter och motstånd. Markägare, skogsägare, boende och naturvänner hade invändningar framför allt mot luftledning.
Ledningsgatan blir åtminstone 40 meter bred och stolparna varierar mellan 15 och 22 meter i höjd.

230 miljoner skiljer
Eon eget förarbete mynnade ut i två förslag. En bästa sträckning för markkabel. En bästa sträckning för Luftledning. Men i den koncessionsansökan som är inlämnad till Energimarknadsinspektionen för prövning lyfter Eon fram luftledning som sitt förslag. Anledningen är pengar.
- Det kostar 70 miljoner att bygga en luftledning medan en markkabel kostar 300 miljoner, och vi har ännu inte sett något motiv som är starkt nog för att vi ska lägga ut den betydligt högre kostnaden på våra kunder, för det är de som betalar ledningen, säger Håkan Gunnarsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om