Under 2022 görs en jätteinvestering i elnätet i Vimmerby och Hultsfred. Energijätten Eon vill förbereda för både expansion av eltrafik och etablering av grönare energiproduktion. Med investeringar på 102 miljoner (Vimmerby) och 51 miljoner (Hultsfred), kommer förutsättningar för att kunna hantera framtidens behov att skapas, enligt Peter Hjalmar, Eon:s regionchef för södra Sverige.
– Pengarna här går i första hand till smidig anslutning från elproducenter samt förnyelse och service av befintliga strukturer som kablar, ledningar och stationer, säger Hjalmar. Kalmar och Oskarshamn har redan egna investeringar och nätverk, och i andra kommuner kan investeringar ha gjorts tidigare.
– Vi projekterar och planerar 40-50 år framåt i tiden, och det gör att man måste hålla koll hela tiden och räkna med saker som behov av laddstolpar och nya elproducenter. Höga energipriser gör att intresset hela tiden ökar för t.ex. privata solceller och vindkraft som kan ge överskott. Då ska den elen ut på nätet också.
Enligt politiker och experter måste kapaciteten i Sveriges elnät fördubblas till 2040. Som Sveriges största elnätsägare investerar Eon mellan år 2020 och 2023 över 16 miljarder kronor för att bygga ut sina elnät. Så på det hela taget är det trots allt inte så mycket som investeras just nu i Vimmerby och Hultsfred.
– Vi kan inte göra allt på en gång utan vi måste se till kostnadseffektiva lösningar som också inkluderar ständig teknisk utveckling, förklarar Hjalmar. Man måste också se till att ha marginal för expansion. Vår ambition är att stödja grön energiomställning och att skapa förutsättningar för städernas tillväxt, men också att öka elnätets robusthet.
Det som bekymrat konsumenter under senare år är de kraftigt skenande elpriserna, vilket lett till diskussioner inte bara kring förnybar energi utan också kring en utveckling av kärnkraften. Hjalmar menar att det är en separat diskussion för politiker och elbolag men att expansionsmöjligheter definitivt finns i elnätet, exempelvis i Kalmar län.
– På ren konsumentnivå kan vårt arbete märkas av med kortare installationsavbrott men det är inget som direkt påverkar elpriserna, säger Hjalmar. Priserna avgörs av mycket komplexa processer och av vilken energitillgång det finns. Egenproducerad el ökar, och det tror jag kommer fortsätta.