Elpriserna kan komma att skjuta i höjden

Det är elhandelsbolaget Bixia som spår rejält ökade elpriser till vinter. " Det skulle innebära miljoner i ökade produktionskostnader", säger Magnus Dahlbom platschef på Arla.

Elpriserna blir allt dyrare. Redan till vintern kan det bli en fördubbling av elpriset visar en ny prognos från Bixia.

Elpriserna blir allt dyrare. Redan till vintern kan det bli en fördubbling av elpriset visar en ny prognos från Bixia.

Foto: TT

Vimmerby2022-07-26 20:00

Tidigare har det skrivits om hur elkunder har drabbats av höjda elpriser. Det ser inte ut att lätta i vinter. Elpriserna kan bli dubbelt så höga som i fjol enligt en ny prognos från Bixia. 

Johan Sigvardsson, analytiker på Bixia, säger till TT att under den kommande vintern ligger priserna väldigt högt i Europa, och det spiller över på den nordiska elmarknaden.

Vimmerby Tidning har talat med Arla i Vimmerby med anledning av den förväntade höjningen. 

Vad skulle en fördubbling av elpriser innebära för er? 

– Vi förbrukar en stor andel el och det skulle innebära rejält ökade kostnader, säger Magnus Dahlbom platschef vid Arla i Vimmerby. 

Han berättar att Arla redan sett ökade kostnader i flera delar av produktionskedjan. 

– En fördubbling av elpriserna kommer bli tufft. Det skulle innebära ökade produktionskostnader i miljonklassen varje månad. I slutändan drabbar det konsumenterna, säger Magnus Dahlbom. 

Även kommunen kommer beröras av ökade elpriser. Driftkostnaderna för Vimmerbys ishall kan komma att skjuta i höjden. 

– Det har varit lägre kostnader under pandemin. Men ju fler matcher desto högre kostnader för att hålla isen tillräckligt kall och få lokalen till rätt temperatur, säger Joakim Karlsson, arbetsledare vid kommunens gatukontor.

Vad kan ökade elpriser innebära? 

– Hur vi än vrider och vänder på det så kommer en fördubbling av elpriserna innebära ökade kostnader för driften av ishallen, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!