Elpriset stiger 14 procent

Vimmerby Energis "Vårflodsel" blir 14 procent dyrare för abonnenterna närmaste året.

Vimmerby Energi- och Miljö AB köper 80 pårocent av den el bolaget säljer. Resten tillverkar bolaget i gen regi. All el är förnybar.

Vimmerby Energi- och Miljö AB köper 80 pårocent av den el bolaget säljer. Resten tillverkar bolaget i gen regi. All el är förnybar.

Foto: Peter Jigerström/arkiv

Vimmerby2019-08-17 10:00

Det står klart sedan årets upphandling sammanställts. Det nya elpriset på 55,7 öre gäller från och med den 1 juli och ett år framåt. Det senaste året låg motsvarande pris på 48,8 öre per kilowattimma.

Marknadschefen på Vimmerby Energi- och Miljö AB ser flera förklaringar till att priset stiger.

– Det är tillgång och efterfrågan som styr dagspriset på elbörsen. Förra årets extremt torra sommar är säkert en faktor som påverkat tillgången. Hög efterfrågan på grund av högkonjunktur kan vara en annan, säger han.

Det är elfte året i rad som det kommunala bolaget erbjuder så kallad "Vårflodsel". Principen bygger på att bolaget köper in el varje dag under perioden mars till och med maj. Snittet på inköpspriset blir sen priset för kunderna från och med den 1 juli till och med den 30 juni året därpå. Plus bolagets påslag på 4,1 öre.

För det kommande året blir det 55,7 öre. Sen tillkommer förstås energiskatt, elnätsavgift och en fast avgift och så momsen på 25 procent.

– Det är 55,7 öre som är elpriset man kan jämföra med mot andra bolag och mellan olika år hos oss. Vi gör inköpen på det här sättet för att sprida risken och under de här elva åren har vi oftast legat något under snittpriserna, säger Mattias Gustafsson.

Priset på vårflodselen har varierat rejält sen 2009 då modellen infördes. Det året var priset också som högst, 69 öre per kilowattimma. Lägst pris inföll under året 2016 – 2017 då kostade vårflodselen 31,6 öre per kilowattimma.

Enligt Mattias Gustafsson innebär det ändå inte så stora skillnader i pengar för kunderna.

– En skillnad på tre öre per kilowatt gör 15 kronor i månaden för en abonnent med en normal förbrukning på cirka 6 000 kilowattimmar om året, säger han.

Samma räknemodell visar att årets höjning kostar knappt 35 kronor i månaden, eller drygt 400 om året för samma kund. Plus skatt, nätavgift, fast avgift och moms.

Vemab producerar cirka 20 procent av elen i det egna kraftvärmeverket på Tallholmen, resten köps in.

– Vi har bara förnyelsebar el, dels vårt eget kraftverk med biobränsle, dels vattenkraft som vi köper in.

Ungefär 80 procent av Vimmerby Energis privatkunder har valt vårflodsel.

– Efterfrågan på förnybar el ökar. Men det finns även aktörer som exempelvis bara säljer el helt producerad kärnkraft. Vi tror att många av våra abonnenter tycker det är bra att pengarna stannar i kommunen, säger han.

Vemab gjorde en vinst på nära tolv miljoner i fjol. Det är nästa högsta resultat någonsin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!