Elsie startar företag efter 40 år inom skolan

Efter 40 år inom skolans värld gick Elsie Johansson i pension. Men redan efter ett år var det inre drivet tillbaka. Nu startar hon företaget Peace and Rest i Vimmerby kommun. "Jag vill bidra med något positivt i samhället och göra skillnad både på individ-, grupp- och organisationsnivå", berättar hon.

"Jag tänker mig två spår med företaget. Det ena är riktat mot individ med själavård och coachning.  Det andra mot skola och utbildning utifrån mina erfarenheter som lärare i 20 år och skolledare i 20 år", berättar Elsie Johansson som bland annat arbetat på Astrid Lindgrens skola.

"Jag tänker mig två spår med företaget. Det ena är riktat mot individ med själavård och coachning. Det andra mot skola och utbildning utifrån mina erfarenheter som lärare i 20 år och skolledare i 20 år", berättar Elsie Johansson som bland annat arbetat på Astrid Lindgrens skola.

Foto: Peter Holgersson

Vimmerby2023-02-10 06:00

– Det var enormt skönt att bara få släppa allt och ha ett år av frihet. Men jag har nog alltid haft ett inre driv. Nu när det är tillbaka kan jag inte lägga locket på utan det får ha sin gång, berättar Elsie Johansson, 66 år, som bor i Grönsved utanför Rumskulla.

Företaget hon nu startar upp har två spår. Dels med inriktning på att motverka psykisk ohälsa och dels att förbättra inom skolan. 

– Jag har nu gått klart en själavårdsutbildning. Det är något som jag under flera år känt att jag velat lära mig mer om för att kunna ge stöd och hjälp till personer som behöver det. Vi lever i en tid där den psykiska ohälsan är stor. Så jag kommer bland annat erbjuda själavård och coachning för att hjälpa individer till ett ökat välbefinnande. 

undefined
"Förra årsskiftet gick jag i pension. Frihetskänslan jag har när jag nu kan styra över min tid är fantastisk. Jag vill kombinera den med att bidra med något positivt i samhället. Jag är redan delvis igång inom själavården. Behovet är oerhört stort", berättar Elsie Johansson som nu startar företaget Peace and Rest.

Med det andra spåret vill hon dela med sig de kunskaper och erfarenheter hon samlat på sig under alla år i skolan. Bland annat jobbade hon under 30 års tid i Vimmerby kommun som både lärare och rektor. De senaste 10 åren innan pension arbetade hon med skolledning i Ydre kommun. 

– Jag har under alla år älskat systematiskt kvalitetsarbete och skolutveckling. Det skulle vara väldigt synd att inte vara till nytta. Jag har haft fokus på skolledarrollen de senaste åren och tänker att skolledare idag kan behöva ha stöd i sitt yrkesutövande. Till exempel genom coachande samtal. Jag kan också hjälpa till i projekt. 

Finns det en efterfrågan på det du erbjuder i Vimmerby?

– Det tror jag. Men jag riktar mig inte bara till Vimmerby utan jag kan prata med vem som helst i hela Sverige. Jag använder mig i huvudsak av digitala samtal för att det ska gå att vara geografiskt obunden.  

Vad är största utmaningen?

– Jag jobbar på hur jag ska bli synlig. Det här med marknadsföring är viktigt. Det finns ett så enormt informationsflöde där alla pockar på uppmärksamhet. 

Hur ser du på konkurrensen?

– Jag känner ingen oro. Jag erbjuder detta och förhåller mig sedan till hur stor efterfrågan blir. Jag är inte så beroende, jag står inte och faller med det här. Utan det är något som jag erbjuder för att jag tror att det behövs. Så vi får se vad det blir av det och hur det utvecklar sig. Men det känns väldigt spännande, utmanande och roligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!