Elpriserna i Vimmerby och Hultsfred på stabila nivåer

Elpriserna i elområde tre och fyra, dit Vimmerby och Hultsfreds kommuner hör, är cirka 90 procent lägre än när elkrisen härjade som mest i landet 2022. Folk sparade el då men förbrukningen är nu åter på samma nivåer.

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker Bixia, tror att elpriset kommer att vara stabilt ett bra tag till.

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker Bixia, tror att elpriset kommer att vara stabilt ett bra tag till.

Foto: TT/Pressbild

Vimmerby2024-03-16 12:00

Sedan våren och sommaren förra året har elpriset legat på en relativt låg och stabil nivå. Det menar Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på elhandelsbolaget Bixia.

– Elpriset ser kontrollerat ut för stunden och har även gjort det under vintern trots att det varit lite fram och tillbaka med kylan.

Många minns de rusande elpriserna för några år sedan. Högsta elpriset var det i elområde fyra i augusti 2022 då det låg på 3,05 kronor per kWh. I elområde tre var det högsta priset i december samma år då det låg på 2,69 kronor per kWh.

Delar av södra Hultsfred tillhör elområde fyra medan resten av Hultsfred och Vimmerby tillhör elområde tre.

– Samtidigt exploderade priserna i Europa och låg som högst på sju-åtta kronor per kWh. Sverige har alltid billigaste elen hur det än går, berättar Johan Sigvardsson.

När elpriserna steg minskade förbrukningen med uppemot 14 procent men är nu tillbaka på ungefär samma nivåer i ett femårssnitt.

– Vi har haft en situation där börspriset på el varit väldigt högt. Nu är det en tiondel av när det var som värst. Skillnaden beror på flera olika faktorer.

Han räknar upp att konjunkturen då var glödhet i världen, att industrin gick på högvarv, Kina köpte mycket gas eftersom de haft en kall vinter och att Rysslands angrepp på Ukraina blev fullskaligt. Ryssland var innan dess en stor leverantör av gas till Europa. Sommaren 2022 var också varm och torr och minskade vattenmagasinen samtidigt som kärnkraften strulade i Frankrike.

– Mycket hände på en och samma gång och efterfrågan på gas globalt var hög och behövdes till himla mycket. Det drev upp priserna till skyhöga nivåer. Nu är gaspriset åter nere på normala nivåer, berättar Johan Sigvardsson.

Eftersom Sverige är så pass sammankopplat med kontinentala Europa, via flera elförbindelser, påverkas vårt elpris av prisutvecklingen där.

– Ledningarna kom till för att exportera ett elöverskott. Sverige är den största elexportören efter Frankrike.

Han säger att det har tillkommit mycket elproduktion de senaste åren, bland annat ett nytt kärnkraftverk i Finland i april förra året och nya matarledningar från Norge ned till kontinenten, medan förbrukningen förblivit intakt.

I Sverige ligger elpriset nu på 35 till 40 öre per kWh. Prognosen är 35 öre kWh för andra kvartalet och 30 öre kWh för kvartal tre för elområde tre. Lite förenklat ligger elområde fyra tio öre högre.

– I år har det i princip inte varit någon prisskillnad alls. Förra året var det en handfull ören per kWh. I helgen blåste det jättemycket i Tyskland och då fick de minuspriser vilket pressade priset i södra Sverige.

Tyskland har även mycket solkraft och när solen skiner pressas elpriset vilket även det påverkar Sverige.

– Elpriset är en pytteliten del av elkostnaden. Nätavgifterna har stigit generellt de senaste åren oavsett var man bor. Energiskatten gick upp vid årsskiftet med 3,6 öre plus moms. 

Energiskatten ökade vid årsskiftet med 3,6 öre och ligger nu på 42,8 öre per kWh. På skatten läggs det sedan moms vilket innebär att hushållen betalar 53,5 öre i skatt på varje förbrukad kilowattimme. Överföringsavgift i elnätet tillkommer.

Skatten, som är ett fast belopp per kilowattimme, är alltså just nu högre än själva produkten, elen.

– Som alltid är den billigaste kilowattimmen den som man inte förbrukar, säger Johan Sigvardsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!