Elvaåringen upptäckte branden i Storebro och slog larm

Elvaårige sonen är hjälten efter måndagens brand i en villa i Storebro. Han var ensam hemma och upptäckte branden i källaren. "Han är trött och ledsen. Han tror att det som hänt är hans fel, men utan honom hade huset varit övertänt", säger mamman i familjen till Vimmerby Tidning dagen efter den dramatiska händelsen.

Räddningspersonal diskuterar hur man bäst driver räddningsarbetet vidare, för att undvika att branden i källaren får fäste i villans konstruktion.

Räddningspersonal diskuterar hur man bäst driver räddningsarbetet vidare, för att undvika att branden i källaren får fäste i villans konstruktion.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-08-08 12:00
undefined
Familjen elvaårige son satt ensam hemma och spelade spel när han kände röklukten och insåg att det brann i källaren. Han ringde sin mamma som var på väg hem från arbetet. Hon sa till honom att ta sig ut och ringa SOS. Kort senare kom en granne och hjälpte till att stänga fönster och dörrar för att hålla ner syresättningen tills räddningstjänsten kom fram.

Elvaåringen var ensam i villan och spelade spel när kände röklukt och insåg att det brann. Båda föräldrarna var på väg hem från jobben i varsin bil när han ringde mamman. Hon sa till honom att gå ut ur huset och larma SOS. Kort senare kom också en granne och bistod familjen tills räddningstjänsten kom fram.

Vad som orsakade branden som upptäcktes strax för 16.30 på måndagen är oklart och kommer så att förbli.

– Det finns ingen brandorsak fastslagen och polisen har inga misstankar om något brott, så det blir ingen mer undersökning för att hitta brandorsaken. Det kan vara elfel, åskan eller något annat, säger Roger Linder vid räddningstjänsten i Vimmerby på tisdagsmorgonen.

– Det är mest brandhärjat i källaren, men om det börjat där eller inte får vi aldrig veta, fortsätter Roger Linder.

undefined
Räddningsledaren Roger Linder vid räddningstjänsten i Vimmerby samtalar med med Ketty Bengtsson från polisen.

Han var insatsledare och ledde en cirka 20 man stark räddningsstyrka från både Vimmerby och Hultsfred. De lyckades rädda villan undan en konstruktionsbrand med strategin att begränsa branden till källaren genom att avvakta med vädringen av de övriga två våningarna. Där är dock rök- och sotskadorna omfattande.

Saneringsföretaget anlände till brandplatsen redan på måndagskvällen för en första genomgång. Även familjen med två vuxna och två barn som hyr villan kunde hämta de allra viktigaste tillbehören. Men det är inte mycket som gick att använda.

– Allt är förstört. Kläder och mat. Till och med min viktiga astmamedicin smakar rök, men jag tar den i alla fall, säger mamman i familjen på tisdagsförmiddagen.

– Vi kunde gå in i huset och hämta lite kläder som vi har tvättat hos vänner, men det känns inte som det går att använda i alla fall. Så vi har akut behov av kläder. Jag har gått ut på sociala medier och vädjat om hjälp med kläder till oss till att börja med, berättar hon.

När familjen kan flytta tillbaka till sitt hem är oklart.

– Vårt försäkringsbolag har ordnat två nätter på hotell i Vimmerby. Det kanske kan förlängas något, men vi behöver hitta en möblerad bostad så fort som möjligt för att ha någonstans att bo och kunna laga mat tills huset och våra saker kan användas igen. Det kan ta månader innan det går att bo i huset igen. Vi vill tillbaka dit så fort som möjligt för vi trivs så bra där, säger hon.

En rökdykare gläntar försiktigt på ytterdörren för att inte släppa in för mycket syre.
En rökdykare gläntar försiktigt på ytterdörren för att inte släppa in för mycket syre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!