Emmas formidabla miljonsuccé

Vimmerbybon Emma Blixt är kvinnan bakom den stora insamlingssuccén i årets upplaga av nyligen avslutade Musikhjälpen 2016. Tillsammans med sina branschkollegor samlade hon in över en miljon kronor till välgörenhet. – Jag hajar fortfarande till när någon säger ”en miljon kronor”. Det är ju så ofantligt mycket pengar, säger Emma Blixt.

Foto: Privat

Vimmerby2016-12-19 15:00

Spola tillbaka bandet ett år.

När Musikhjälpen avslutades i december 2015, stod det klart att Emma Blixts digitala insamlingsbössa ”Rehabtruppen” hade dragit in 22 000 kronor.

En fin slant för en god sak, utan tvekan.

Men vad Emma och hennes insamlande vänner inte visste då, var att de 22 000 kronorna skulle stå sig ganska slätt ett år senare.

När årets insamling stängde hade nämligen ”Rehabtruppen” dragit in över en miljon kronor – och därmed också slutat som totaltvåa bland landets alla digitala insamlingsbössor.

– Jag vet inte om jag har tagit in det som hänt än. Det bara small till i år och gick jättefort redan från början – men så här mycket pengar hade jag aldrig kunnat drömma om att vi skulle dra in, säger Emma med ett leende som hörs över telefonen.

Exakt vad den dryga miljonen ska gå till är i skrivande stund inte bestämt.

– Det som händer nu är att organisationer får skicka in ansökningar till Radiohjälpen, som sedan fördelar pengarna. Det kan vara allt ifrån pennor till att bygga en ny skola.

22 000 kronor i fjol, över miljonen i år – vad är hemligheten bakom succén?

– Jag skapade en Facebook-grupp och bjöd in 48 av mina vänner och sjukgymnastkollegor. Och så bad jag de andra att göra samma sak.

– Sedan spreds allt så otroligt fort, så vi beslutade att bjuda in alla vi känner som jobbar inom rehab på något sätt. Och det gav ju effekt…

Jo, effekt gav det minst sagt. De 48 inbjudningarna förvandlades snart till 22 800 medlemmar i gruppen – och över 10 000 inskickade pengabidrag.

Är du en person som brukar engagera dig i välgörenhet?

– Nä, egentligen inte. Men jag har följt Musikhjälpen slaviskt i alla år, och verkligen känt att någon gång måste jag göra något. Och jag ville göra något mer än att önska en låt… Nu går jag mest omkring och ler här idag.

Med tanke på succén, smids det redan planer inför nästa år?

– Jajamän! Vi tänker att vi ska börja tidigare då, och försöka involvera hela Vimmerby och våra respektive arbetsplatser lite mer. Vi ska komma laddade, det är en sak som är säker.

Årets tema för Musikhjälpen var "Barn i krig har rätt att gå i skolan". Totalt samlade Musikhjälpen 2016 in 49 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om