Visionen för företaget i Nyserum

2021 startade Emma Kull, 31år, företaget Nyserums småbruk utanför Vimmerby. Ett företag hon nu driver på sidan av heltidsjobb, deltidsstudier och mammalivet.

"Det som har påverkat lite är att jag inte kunnat spara lika många dahliaknölar som jag tänkt i höstas. Innan har jag kunnat förvara dem frostfritt på ett ställe men nu med elpriserna har jag valt att skala ner lite.  Så jag fick sälja en del av dem i höstas och istället köpa på mig en del nu under våren. Det var egentligen inget problem", berättar Emma Kull.

"Det som har påverkat lite är att jag inte kunnat spara lika många dahliaknölar som jag tänkt i höstas. Innan har jag kunnat förvara dem frostfritt på ett ställe men nu med elpriserna har jag valt att skala ner lite. Så jag fick sälja en del av dem i höstas och istället köpa på mig en del nu under våren. Det var egentligen inget problem", berättar Emma Kull.

Foto: Johanna Rotebäck, Emma Kull

Vimmerby2023-04-16 07:00

Emma Kull är småbarnsmamman som jobbar heltid på ambulans, pluggar 75 procent och samtidigt driver företaget Nyserums småbruk utanför Vimmerby. 

– Tiden är största utmaningen. Jag började plugga i januari så det är klart att man är orolig att den inte ska räcka till. Som det känns nu så gör den det, jag får lägga företaget på en nivå som jag orkar med, berättar hon. 

undefined
"Jag jobbar heltid vid sidan av och pluggar 75 procent. Företaget är mer en hobby som har blivit större. Jag odlar mycket ettåriga sommarblommor och försöker satsa på de sorter som ger mycket blommor per planta", berättar Emma Kull.

Företaget med fokus på snittblommor och avelsägg startade hon i augusti 2021. Från början var idén att ha självplock med blommor. Men snart lades istället fokus på ett samarbetet med florist Lovisa Styrbjörn som våren 2022 startade upp Blomsterträdgården Nyshult.

– Vi är nästan grannar och båda gynnas verkligen av det här. Hon berättar att det finns ett stort intresse för lokalt odlade plantor och köper allt jag kan leverera mellan juni till september. Det känns bra att ha en stabil kund att leverera till. Så jag tycker att det gått bra med företaget hittills. Jag har också en bredd att stå på eftersom jag även säljer mycket ägg från hönsen till folk som vill kläcka. Tanken är att jag ska vara vinstdrivande men samtidigt är det inte mitt heltidsjobb. Jag vill att det ska fortsätta få vara mitt intresse.

undefined
"Det märks efter pandemin att intresset har ökat och folk har börjat styra mer i sina trädgårdar. Det är inte bara grönsaksodling utan även blommor och närproducerat. Det har blivit ett mycket större intresse för", berättar Emma Kull.

Intresset för att odla började gro hos Emma Kull sedan hon slutat med hästar. Hon sökte efter något att fylla fritiden med och som kunde ge samma lugna känsla som brukade infinna sig i stallet.

– Det var egentligen så jag började odla. Nu tycker jag att det är så himla roligt och det driver mig mycket. Sedan finns det inget som är så rofyllt som att gå ut i trädgården en sommarmorgon och strosa runt lite. 

undefined
"Dahlian är populärast. Det märks att folk vill ha dem. Annars är jag väldigt förstjust i rosenskäran just för att den är så enkel. Det är typ den bästa nybörjarblomman. Den kräver ingen gödsel och en planta blir gigantisk och levererar massor med blommor", säger Emma kull.

Känslan vill hon behålla framåt och vill därför inte gå över till att ha företaget på heltid. 

– Jag vill ha företaget som en sidoverksamhet bredvid mitt vanliga jobb. Jag älskar att jobba på ambulansen. Sedan tycker jag att det är lika roligt att odla. Men hade jag gjort det mer på heltid finns risken att det blir ett måste istället och att jag tappar lite lusten. Så jag känner att det får vara på den här nivån som jag känner att jag vill och mäktar med. 

undefined
"Det som har påverkat lite är att jag inte kunnat spara lika många dahliaknölar som jag tänkt i höstas. Innan har jag kunnat förvara dem frostfritt på ett ställe men nu med elpriserna har jag valt att skala ner lite. Så jag fick sälja en del av dem i höstas och istället köpa på mig en del nu under våren. Det var egentligen inget problem", berättar Emma Kull.

Även om de första åren beskrivs som positiva har de inte varit utan utmaningar. Inflation och elpriser har påverkat verksamheten. Bland annat genom ökade priser på tulpanlökar och höjd uppvärmningskostnad. 

– Egentligen skulle jag velat ha lite fler tulpaner i vår än vad jag har möjlighet till på grund av priset i höstas. Så det har stoppat upp lite tyvärr. Den kalla våren hittills har också varit lite av en utmaning. Jag odlar mycket med en frostvakt som är kopplad till en termostat och som går igång när det är för kallt. Det är klart att den har fått jobba mer. Det har man haft lite i bekanting och jag har mindre utrymmen som jag värmer upp. Det har gjort att det är lite platsbrist och jag har valt att vänta lite med vissa blomstersorter. Men nu känns det som att det kommer bli varmare så då kan jag dra på lite. 

undefined
"Min tanke från början med företaget var att jag skulle ha självplock med blommor. Jag kände att det inte var helt rätt med självplocket. Likadant med de swish-and-grab-buketter jag hade innan. Jag tycker att det är jätteroligt att göra buketter men jag är ingen florist i botten. Så det har varit mycket roligare att se mina blommor i Lovisa och Cornelias (hos Blomsterträdgården Nyshult) kreationer. Då kommer de verkligen till sin rätt på ett annat sätt än om jag gör dem själv", berättar Emma Kull.

Till sommaren är tanken att fylla planteringarna med dahlia, rosenskära, zinnia, astrar, lejongap och flox. Innan dess blir det under våren fokus på tomat- och grönsaksplantor. 

Vad är visionen framåt med företaget?

– Det hade varit en dröm att få sälja närproducerade blommor till fler florister i framtiden. Det är min vision. Jag tycker att det importeras alldeles för mycket blommor utomlandsifrån som vi faktiskt kan odla i Sverige. 

undefined
Emma Kull tillsammans med dottern Ellen några månader efter starten av företaget.
undefined
"Jag har inte någon press på mig att jag måste producera si och så mycket, vilket är skönt", berättar Emma Kull.
undefined
Emma Kull har avelshöns av raserna Hedemora och Fiftyfive flowery men även avelsägg på postorder.
"Det hade varit en dröm att få sälja till fler florister i framtiden", säger Emma Kull. Hon driver sedan 2021 företaget Nyserums småbruk utanför Vimmerby.
"Det hade varit en dröm att få sälja till fler florister i framtiden", säger Emma Kull. Hon driver sedan 2021 företaget Nyserums småbruk utanför Vimmerby.
Emma Kull

Ålder: 31

Bor: Nyserum utanför Vimmerby

Familj: Sambon Fredrik och barnen Albin, Ellen och Olliver. 

Gör: Jobbar på ambulans, studerar och driver företaget Nyserums småbruk. 

Favoritcitat: "Livet är kort, lev nu, du vet aldrig vad som händer imorgon."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!