En av dom blir kommunalråd

Moderaterna tar en jordskredsseger i valet till kommunfullmäktige i Vimmerby. Partiet mer än fördubblar både antalet röster och antalet mandat. Med de 13 mandaten blir moderaterna lika stora som de övriga tre allianspartierna tillsammans.

"Ödmjukt överraskade" säger både Tomas Peterson och Micael Glennfalk dagen efter den överväldigande moderatsegern i kommunvalet. Nu blir en av dom sannolikt kommunalråd. Tomas Peterson är partiets kandidat, men väljarnas kryss kommer att väga tungt. De räknas på onsdag.

"Ödmjukt överraskade" säger både Tomas Peterson och Micael Glennfalk dagen efter den överväldigande moderatsegern i kommunvalet. Nu blir en av dom sannolikt kommunalråd. Tomas Peterson är partiets kandidat, men väljarnas kryss kommer att väga tungt. De räknas på onsdag.

Foto:

Vimmerby2010-09-21 06:11


- Jag känner ödmjuk överraskning, säger Tomas Peterson, vice ordförande i kommunstyrelsen.
Han ser fyra avgörande skäl till att moderaterna nu byter position med centern som varit det kommunledande partiet i 40 år.
- De nya moderaterna har slagit igenom i Vimmerby, vi har många nya och friska namn och där Micael Glennfalk gjort ett fantastiskt bra jobb för partiet, vi har ett gediget valprogram, och vi har haft en bra dialog med väljarna bland annat på den valturnén vi gjorde i alla kommundelar, och sedan slår också framgångarna på riksnivå igenom i viss mån, säger han.
Också Micael Glennfalk blottar stor ödmjukhet inför valsegern.
- Jag hade trott på kanske några hundra kryss, nu får moderaterna 1 326 fler röster än förra gången. Det är ett otroligt resultat. Nu handlar det om att ta ansvaret och skapa en bra allians. Det finns många dugliga politiker för det och jag tror att det här kan bli en nystart Vimmerby och Vimmerbyborna behöver, säger han.

M:s första kommunalråd
En springande punkt är kommunalrådsposten. Den faller normalt sett till det största partiet i majoritetsblocket. Både Peterson och Glennfalk anser att den ska tillsättas av moderaterna. Då blir det just en av dom som kommer att få uppdraget. Tomas Peterson är nominerad av partiet, samtidigt finns det tecken som tyder på att Glennfalk kryssats ordentligt av väljarna.
- Vi får se vad som händer när kryssen är räknade, men det känns att vi har två riktigt bra alternativ, anser Tomas Peterson.
Micael Glennfalk är beredd att ta ansvaret och leda kommunen.
- Ja, mitt mål var kommunstyrelsen, jag vågade inte tro att mer än så. Men om nu väljarna vill ha mig som kommunalråd är jag beredd att ta ansvaret, säger han.
Han har redan planerat att lämna sin uppdrag för Roxx-koncernen vid årsskiftet, och i det fall han blir heltidspolitiker blir hustrun VD för att driva Björkbacken och Karaktärshotellet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om