En centerveteran lämnar – en ny hoppas komma in

Efter en paus på en mandatperiod är Vimmerbypolitikern Magnus Danlid (C), redo att ge sig in i regionpolitiken igen. Där hoppas partikollegan Åsa Landberg får göra honom sällskap.

Leif Larsson (i cirkeln) lämnar regionpolitiken och Magnus Danlid hoppas återvända. Åsa Landberg, från Virserum, har inte tidigare varit i regionfullmäktige, men hoppas få en plats.

Leif Larsson (i cirkeln) lämnar regionpolitiken och Magnus Danlid hoppas återvända. Åsa Landberg, från Virserum, har inte tidigare varit i regionfullmäktige, men hoppas få en plats.

Foto: Vimmerby Tidning/Ivonne Svahn/Privat

Vimmerby2021-11-15 19:00

Centerpartiet i Kalmar län spikade sina riksdags- och regionlistor på distriktets nomineringsstämma som hölls under den gångna helgen. Vimmerby och Hultsfred är tillsammans ett distrikt till regionfullmäktige. Överst på listan finns Vimmerbypolitikern Magnus Danlid, som tidigare suttit i regionfullmäktige. 

– Regionen är en intressant del av samhället där det sker en ständig utveckling och där politiken har ett visst inflytande på strukturer och vad som ska prioriteras, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att det har varit intressant tidigare om åren, sen kände jag att det var lämpligt med en paus från regionen senaste perioden, men nu vill jag gärna tillbaka och jobba med de här frågorna igen. 

För partikamraten Leif Larsson är det tvärtom. Han lämnar den regionalpolitiska arenan där han haft flera olika toppuppdrag sen han 2007 blev ordförande i styrelsen för dåvarande regionförbundet. Den här mandatperioden är han ordförande i regionfullmäktige.

– Det har varit väldigt spännande att arbeta med utvecklingsfrågor av olika slag, allt från infrastruktur och stöd till näringslivet, men också den regionala sjukvården, säger han.

Nu trappar han dock ner, men står till förfogande för fortsatta uppdrag i kommunen.

– Om partiet och väljarna vill fortsätter jag där.

Andra namn på listan är en nykomling i regionsammanhang. Det är Hultsfredspolitikern Åsa Landberg, som bland annat innehar posten som vice ordförande i Hultsfreds barn- och utbildningsnämnd.

– För mig är det viktigast att vi har ett helhetsgrepp hela tiden. Jag tänker på allt från nära vård till folkhälsan – vi behöver sätta fokus på det, säger Landberg. 

Vad är dina hjärtefrågor inom regionen?

– Jag var med i patientnämndspresidiet i 16 år och satt som ordförande och vice ordförande. Där fick man en väldigt tydlig inblick i vad som var utmaningarna i sjukvården och för patienterna och deras anhörigas synpunkter. Det är klart att de synpunkterna tycker jag är viktiga att ta tillvara, säger Danlid och påpekar att personalfrågan är något som också måste arbetas med.

Landberg har inte bestämt sig för om det sjukvårdsfrågor eller regionala utvecklingsfrågor hon allra helst vill ägna sig åt.

– Där har jag tänkt att det beslutet kommer jag ta efter valet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!