En dag käkar vi semlor

Redan halv två i natt var Tomas Andersson på Stigs konditori i Gullringen igång med sina semlor. I dag når intaget av semlor säsongens topp. - Bakar vi 150 semlor en vanlig dag blir det drygt 2 000 under fettisdagen.

Annette Eklund på Stigs konditori gör som många andra idag - hugger in på en semla.

Annette Eklund på Stigs konditori gör som många andra idag - hugger in på en semla.

Foto:

Vimmerby2009-02-24 07:42


Många gick händelserna i förväg strax efter jul. Men de traditionsbundna har väntat på den här dagen då man får äta första semlan på fettisdagen - eller fettis-dagen som somliga vill kalla den - innan den förestående fastan.
På Stigs konditori i Gullringen har det bakats semlor sedan trettonhelgen. Snittet ligger på 150 om dagen. "En riktigt bra fredag kan det bli 300-350", säger Tomas Andersson, som igår passade på att ladda inför årets stora semledag.
- Skillnaden är som natt och dag. Vi brukar ligga på drygt 2 000 semlor under fettisdagen och det finns ingenting som tyder på att det blir färre i år.
Telefonen går varm. Många företag gör storbeställningar för att bjuda alla sina anställda på en smarrig fettisdagsbulle.
Tomas Andersson har bakat semlor sedan mitten av 1970-talet och slingrar sig förstås när vi undrar vad som är just hans hemlighet.
- Det är väl bra råvaror - det ska vara riktig grädde och så är det ju skillnad på mandelmassa och mandelmassa. Så ska man ju ha lite i vetedegen som alla inte har, kanske...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om