– Vi har faktiskt haft intressenter som undrat om det är något fel på marken efter som den är så billig, säger Jacob Käll (C) ordförande i kommunstyrelsen i en kommentar till förslaget att höja tomtpriset efter en ny värdering och även ta bort rabatten. Men först till sommaren.
I stort sett sen kommunen började bjuda ut tomterna på Krönsmon till försäljning har priset varit sänkt från 170 till 130 kronor per kvadratmeter. Det innebär en kommunal subvention med 40 kronor per kvadratmeter.
– Syftet med det har varit att påskynda etableringar, säger Ola Gustafsson (KD) ordförande i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott.
Det har väl gått så där. Fram till december 2022 har en av 17 tomter sålts, den är också bebyggd med två längor industrilokaler där ett flertal småföretag hyr eller köpt lokaler. Utöver det finns en tomt tingad.
"Utöver detta finns pågående dialoger, men ännu inget som landat i något skarpt eller skriftlig överenskommelse" skriver mark- och exploateringsingenjör Sandra Lövsjö i ett mejl.
Övriga sex så kallade avsiktsförklaringar om mark som kommunen skrivit sen den första i januari 2020 med i huvudsak lokala företag, har inte lett vidare till någon affär.
Kommunen vill nu strama åt villkoren för avsiktsförklaringar på industritomter. Det innebär bland annat att en tomt inte kan tingas längre än max nio månader. Spekulanten måste också lägga en depositionsavgift på 15 000 kronor. På det viset vill kommunen undvika att tomter är reserverade för länge och utestänger andra intressenter.
De förändringarna gäller all kommunal industrimark.
Kommunen har även låtit göra en ny värdering av marken på Krönsmon. Den ligger till grund för de nya priser kommunstyrelsen vill att fullmäktige slår fast på 175 och 275 kronor per kvadratmeter, beroende på var i området tomten ligger. De med högre pris är ut mot riksväg 23/34.
Enligt kommunstyrelsens förslag ska priserna träda i kraft vid halvårsskiftet 2023. Då upphör också rabatten som kommunstyrelsen nyligen beslutat att förlänga i sex månader en sista gång.
– Vi måste ha intäkter i paritet med vad som är nedlagt i kostnader och vi kan heller inte konkurrera med eventuella privata aktörer som vill sälja företagsmark.
– För tillfället är hela fastighetsmarknaden pausad. Vi säljer ingenting i Nosshult eller Nybble heller, säger Jacob Käll.