"En ensam eldsjäl funkar inte"

Han är ordförande i Sevedebygdens Musikförening - och i teaterföreningen Komedianterna. Men Lars-Åke Öhman bågnar inte under det ideella kulturbärandet.- Det pratas om hur viktigt det är med eldsjälar. Men en ensam eldsjäl funkar inte. Det är med stöd av andra som det kan bli något av det. Och det är då det blir roligt.

Vimmerby2013-01-08 07:11


Till vardags tandläkare. Men kulturen får också stor plats i Lars-Åke Öhmans liv. Som ordförande i Sevedebygdens Musikförening och teaterföreningen Komedianterna uppfyller han med råge den kvot av föreningsarbete som många väljer att lägga åt sidan. I brist på tid, ork... eller vad?
- Mitt standardsvar är tv:n. När vi hade hund och jag var ute och gick på kvällarna slogs jag ofta av att det i varenda hus sitter människor och tittar på en tv. Om vi ägnade mindre tid åt tv-tittande skulle vi ha mer tid över för annat, så enkelt är det.
Om han inte är någon stor konsument av tv är han desto mer musikberoende. Han har musik i örat från det att radion väckt honom tio i sju på morgnarna och han raskt rattar över till P2.
- Jag lyssnar på radio eller cd till jag somnar - också till musik.

Musikberoende
Musiken  har följt honom sedan han var ung. Efter en hastigt övergående dröm om eget musicerande via blockflöjt, klarinett och fiol, har han nöjt sig med att lyssna på andra.
- Jag är väldigt förtjust i jazz och soul. Det ska vara lite stuns, lite takt och rytm. Egentligen dansar jag inte, men om det händer dansar jag till jazz. Och så lyssnar jag mycket på klassisk musik.
Musikföreningen har de senaste åren breddat utbudet, för att tillgodose fler smaker. En satsning som gett utdelning.
- Förr var föreningen en ren kammarmusikförening. Nu har vi jazzkonserter, folkmusik och det vore härligt med körsång - men utbudet är ganska begränsat med tanke på vår scenstorlek, så det är inte helt enkelt. Vi kan bara konstatera att mest publik har vi på jazzkonserterna. Det fanns en jazzklubb i Vimmerby redan på 1950-talet och det är ju lite kul att de entusiasterna brukar komma på konserterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om