En förening för Amig@s i Vimmerby

De kommer från Peru, Guatemala, Mexico, Spanien, Argentina och Kuba. Men de bor i Vimmerby. - Vi har våra olikheter och skilda kulturer, men vi delar språket och vår längtan, säger Iliana Norbro, som tagit initiativet till en förening för spansktalande i Vimmerby.

Vimmerby2005-04-29 06:28

De kallar sig Amig@s. Har träffats två gånger. Kommer att ses så mycket de kan.
- Vi pratar, pratar och pratar, säger Iliana Norbro.
Att få lufta modersmålet då och då är viktigt för den som flyttat till annat land. Och eftersom de sju familjer som är medlemmar i den nybildade föreningen Amig@s i Vimmerby huvudsakligen är småbarnsfamiljer med barn i åldern 2-7 år, finns det också andra förhoppningar med de pratiga träffarna; att stärka de egna barnens spanska.
- Det känns viktigt att hålla språket levande, många barn blandar friskt när de växer upp i tvåspråkiga familjer, säger kubanska Iliana Norbro, som själv är gift med en svensk man.

Saga på spanska
Men nu drillas inte de små under några militanta former, precis. Att ha roligt står först på dagordningen i föreningen, och det gäller såväl barn som vuxna.
- Sist fick barnen lyssna på sagan om de tre små grisarna på spanska, men de tycker ju att det är minst lika roligt att bara springa omkring och leka.
Allting började i omklädningsrummet mellan två Friskis & Svettis-pass. Iliana Norbro hade varit på Hoppis & Skuttis med sina barn och pratade med dem i omklädningsrummet medan en kvinna, på väg in till ett vuxet gympapass, spetsade öronen.
- Hon satt och tänkte "vad bra jag förstår vad de säger", innan hon kom på att det ju faktiskt berodde på att vi pratade spanska...
Kvinnan, från Mexico, och Iliana hittade varandra på det viset. När Iliana också kom i kontakt med en spanska, som bott 13 år i Sverige och flyttat med sin svenske man till Vimmerby med drömmen om en egen gård, då var nog början till föreningen egentligen redan född.
- Vi har lite lättare för att knyta nya kontakter än svenskar, kanske. Dessutom behöver vi det mer, säger Iliana.

Har trevligt
Första träffen hade de i mars. En andra gång har de setts i Sveasalen. Varje gång ska de fika - och turas om att bjuda på bakverk från sina hemländer. Iliana Norbro har förstås passat på att dansa lite merenge, hon som kommer från ett land där det är lika självklart att dansa som att andas.
- Vi pratar om våra olika kulturer, umgås och har trevligt. Självklart har vi våra olikheter och vår spanska kan skilja sig åt lite grann, men vi delar ju ändå ganska mycket.
Som den där längtan man kan dras med, även om man trivs i Sverige.
Också svenskar, intresserade av spanska språket och kulturen, är välkomna. Svenskar från spanskakurs har redan avlagt visit.
- Vi försöker ta hand om dem och prata långsamt...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om