En gitarr som spelat roll

Krösamaja och Linus-Ida hade, som så många andra Astridfigurer, en verklighetens förebild. Marie i Vendladal hette hon. När Tord Johansson, teateransvarig på Karaktärshotellet fick veta att en dam i en gästande pensionärsgrupp hade Maries gitarr därhemma fick han nästan glädjefnatt. - Den är något alldeles speciellt eftersom det är ett verkligt föremål med direkt koppling till en person som påverkat Astrid Lindgren - och det är klart att jag är jätteglad över att den kommit hit.

Vimmerby2008-04-18 06:36

När Inger Sand, Vimmerby, gick med sin pappas gitarr genom restaurangen på Björkbacken för att överlämna den till Tord Johansson var det nästan så att Marie i Vendladal drog lite på munnen, där hon sitter inramad på väggen.
På Karaktärshotellet och Karaktärsteatern är det karaktärerna i gamla Vimmerby som spelar huvudrollen. Många av dem levde sina liv under den tid Astrid Ericsson, senare Lindgren, var ung och många av dem har också mer, eller mindre, inspirerat henne i hennes författarskap.
Att Maria i Vendeladal, eller Marie i Vendladal, som hon också kallades, fått ge karaktär till såväl Krösamaja i böckerna om Emil och Linus-Ida i böckerna om Madicken på Junibacken kräver knappast någon djupgående analys. Mer om det tar vi senare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om