Glittrande lördag – i höga klackar

Glitter, glamour och höga klackar – men också mod, värme och feminism. Allt fick plats när Wimmerby Burlesque Society anordnade en glitterlördag.

Miss Diamond (längst fram) höll i två workshops under lördagen; en i att gå i högklackar och en om burlesque. Hon har hållit på med burlesque i nära 15 år.

Miss Diamond (längst fram) höll i två workshops under lördagen; en i att gå i högklackar och en om burlesque. Hon har hållit på med burlesque i nära 15 år.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2022-04-03 09:00
undefined
"Det blir väldigt starkt med alla kvinnor i gruppen, man stöttar varandra" säger Elin Jonsson. Här syns deltagarna i glitterlördagen.

– Det är det mest feministiska man kan göra skulle jag vilja påstå. Många tror att det är precis tvärtom, att man är ett offer och att man tar av sig kläderna för nån annans gunst. Men det handlar om att som kvinna få äga sin femininitet, kvinnlighet och vara stolt, svarar Miss Diamond, burlesque-artist som just avslutat en workshop i hur man på bästa sätt går i högklackat, på frågan om hur hon skulle beskriva burlesque.

Hon fortsätter:

– Det finns liksom inte i samhället i övriga delar, för det är alltid skuldbeläggande och att kvinnlighet och femininitet är någonting dåligt, att man som kvinna är passé efter att man är 22,5 år gammal. Att få se vuxna kvinnor blomma ut och connecta med sin egen femininitet och kvinnlighet är helt magiskt. Det är som ett väckelsemöte varje gång, jag är otroligt att få vara med på den resan och processen hos folk. 

Till låten "Pretty Woman" går de 16 deltagarna med självförtroende i klackarna i danssalen på Kulturskolan. De har snart gjort halva glitterlördagen som inletts med hår, smink och en promenad i samlad trupp genom Vimmerby.

– Folk vände blickarna efter oss, det var jättehärligt, berättar Elin Jonsson, en av de tre grundarna av Wimmerby Burlesque Society. 

Det har gått ett år sedan föreningen startade. Cathrin Åhlén berättar vad som lockar med burlesque.

– Jag tror att det är ett sätt man kan vara sig på själv på, men i en lite glamourösare setting än man har i sin vardag.

undefined
Från vänster: Elin Jonsson, Janna Corneliusson, Cathrin Åhlén startade Wimmerby Burlesque Society för lite mer än ett år sedan. "Det är först nu i år som vi blivit mer aktiva, det har varit lite svårt innan i och med pandemin. Vi träffas en gång i månaden och då har vi något som kallas glitterjunta, det är som en syjunta fast med mycket glitter", berättar Cathrin Åhlén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!