- Vimmerby har i Gästgivarehagen en av landets mest betydelsefulla vikingatida platser, säger Ebbe Westergren, Kalmar läns museum. En för många helt bortglömd miljö. Skira ljudslingor från en flöjt tränger igenom den tunga röken från eldarna och det börjar så sakteliga dofta från rovor och kött på kokning. Det är lärarnas tur att få göra en tidsresa bakåt - till år 920 - med ett scenario som lockade alla sinnen.
- Det här är verkligen folkbildning, säger Ebbe Westergren, Kalmar läns museum, som jobbat länge med historisk pedagogisk verkstad.
Särskilt roligt tycker han det är att lyfta de historiskt viktiga platserna - som Gästgivarehagen. En av landets mest betydelsefulla vikingatida platser.
"Alla tiders historia" är en historisk pedagogisk verkstad på Kalmar läns museum, där arkeologer, historiker och pedagoger samverkar.
Åtskilliga är de skolelever som gjort tidsresor i sin lokala historia - men den här gången var det alltså lärarna på Vimarskolan som fått två heldagar i vikingatid i ett samarbete mellan skolan, länsmuseet och Erika Holmwall på Museet Näktergalen i Vimmerby.
- Genom lärarna når vi också barnen, säger Ebbe Westergren.
Efter en dags teori, med genomgång av vikingatidens mentalitet, tankesätt och undervisningstips blev det dags för den mera in- och upplevelsebetonade tidsresan i Gästgivarehagen, med ett i förväg planerat scenario.
- Vi fryser tiden och utgångspunkten är egentligen ett gammalt mynt som hittats i en av gravarna - ett mynt från Samarkand. Det och andra fynd från Gästgivarehagen visar att människorna här sannolikt hade långväga kontakter och förmodligen reste till området kring nuvarande Bagdad, säger Ebbe Westergren.
Dags att lyfta Gästgivarehagen
Han tycker att ett viktigt syfte med bildningsdagarna är att lyfta historiskt viktiga platserna i skolornas närområde.
- I det här fallet är Gästgivarehagen en av Sveriges främsta vikingatida platser, med 300 synliga gravar och förmodligen flera vi inte känner till. Det är en fantastisk plats.
Ebbe Westergren hoppas att Gästgivarehagen kan nyttjas långt mera och ser sommarens vikingakvällar som en lovande början.
- Kanske kan vi framöver vidga perspektiven och göra en tidsresa där också fler Vimmerbybor kan vara med.
En glömd kulturskatt
Ronny Jendestam har blivit hirdmannen Helge för en dag, och det med den äran. Det är därför han har sådant klipp i blicken, när han demonstrerar det nyslipade, blänkande svärdet.Inlevelse rådde det ingen brist på när Vimarskolans lärare tillsammans med bland andra arkeolog Ronny Jendestam och personal från Kalmar läns museum "lekte" år 920 på ganska stort allvar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!