En isens eldsjäl

Med visselpipan redo, ett stort mått disciplin - och med öron redo för små som stora frågor har Sten Karlsson lärt barnen i Vimmerby att åka skridskor. Han har hållit på i decennier. Engagemanget sträcker sig långt bortom de egna barnen och barnbarnen. En sann eldsjäl, med andra ord.

Vimmerby2009-03-21 05:05

- Det har aldrig varit någon uppoffring. Tvärtom ett nöje.
För Vimmerby Hockey är Sten Karlsson en eldsjäl - det fick han diplom på i fjol, när han utsågs till just säsongens eldsjäl. Han började inom föreningen, som då var en del av Vimmerby IF, 1968 och sedan dess har han känt, brunnit och kämpat för hockeyn och föreningen. Nu är han också eldsjäl i vår serie "Glädjespridare och eldsjälar".
Det året började han träna pojklag. Han följde dem tills de slutade som juniorer och sedan började han om igen, med nya gossar.
I slutet på 1970-talet var han ilsk. Säsongen 1978-79 regnade det 17 av 25 träningstillfällen. Grabbarna kom hem dyngsura från passen.
"Vi måste ha träning under tak", krävde Sten och invigningen av ishallen i november 1981 tillhör de livets tillfällen han inte glömmer i första taget.

Varje lördag
Någonstans där började han med skridskoskolan. En verksamhet som kommit att bli ett ideellt livsverk för Sten Karlsson. Varje år samma procedur - någon månad innan starten i september känner han på isen, sedan åker han varenda lördag morgon till ishallen. Varenda lördag till mitten av mars. Vad säger din fru?
- Som väl är jobbar Gerd i butiken på lördagarna och jag har sagt att så länge vi har kvar affären håller jag på. Sedan får hon bestämma.
De yngsta i skridskoskolan är fyra år. Sex gånger tar det innan en fyraåring står på skridskorna, säger Sten, och han borde väl veta vid det här laget. Sten tar hand om skridskoåkandet och hockeyträningen tills ungarna kommit upp i 8-9-årsåldern. Sedan får andra ta över.
- Det roliga är ju att de som jag tagit hand om en gång i tiden nu själva är föräldrar och med och hjälper till.
Sonen Tony började åka skridskor i dryga 3-årsåldern på bana som Sten Karlsson och grannen Curt Svensson spolade upp hemma på tomten och spelade hockey tills han var i 15-årsåldern.
- Sedan började han tyvärr åka motorcykel...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om