En kasse som räddar julen för många

Under pandemin har fler fått det tuffare ekonomiskt – att ha råd med klappar och julmat är långt ifrån självklart. Men nu delar Svenska kyrkan i Vimmerby pastorat ut julkassar till ekonomiskt utsatta. "Det här räddar julen för många", säger diakoniassistent Ylva Nilsson.

Typisk julmat och presentkort att handla för. "På så sätt stöttar vi den lokala handeln också", säger diakon Britt Andersson.

Typisk julmat och presentkort att handla för. "På så sätt stöttar vi den lokala handeln också", säger diakon Britt Andersson.

Foto: Josefine Antonsson

Vimmerby2020-12-22 20:00

Några dagar kvar till dopparedagen. I Vimmerby församlingshem står mängder av kartonger med matvaror som ost, frukt, köttbullar och bröd uppradade på ett av långborden. Diakon Britt Andersson vecklar upp ett gäng papperspåsar med julmotiv, blickar ut över bordet och konstaterar snart:
– Vi behöver nog hämta fler påsar.  


Tillsammans med diakoniassistent Ylva Nilsson ska hon under dagen plocka ihop ett 20-tal julkassar till människor runt om i pastoratet. Gemensamt för mottagarna är att de har svårt att få ekonomin att gå ihop, och kassarna kan förhoppningsvis sätta lite guldkant på deras jul. 
– Vi packar ner typisk julmat – som köttbullar, korv, skinka, risgrynsgröt, julgodis och frukt. Vi skickar även med presentkort på Vimmerby handel att köpa julklappar för. På det viset stödjer vi handeln i stan också, säger Britt. 



Att Svenska kyrkan i Vimmerby stöttar människor som lever i ekonomiskt utsatta situationer är inget nytt. Även tidigare år har det gått att söka ekonomiska bidrag till exempelvis julmat eller klappar från kyrkan. Det nya greppet som kyrkan infört under pandemiåret 2020 är de färdiga kassarna, som delas ut lagom till jul.
– På det här sättet vet vi att pengarna går till rätt sak, säger Britt. 
Hon berättar att människor i många olika livssituationer vänder sig till kyrkan för att få ekonomiskt stöd. Det är äldre, yngre, ensamstående, barnfamiljer…
– Vi har fått något fler förfrågningar i år än vanligt. Vi gör ingen ekonomisk kontroll av de som ansöker, och eftersom vi har förmånen att inte ha någon socialtjänstlag att förhålla oss till kan vi vara fria och mänskliga när vi beviljar stöd.    

Pengarna till julkassarna tas ur kyrkans sociala kassa. Ylva och Britt är tacksamma för alla bidrag från privatpersoner och företag som gör insatser som denna möjlig.  
– Det är populärt att skänka till kyrkans sociala kassa och det är vi självklart glada för. De här kassarna är till stor del sponsrade av lokala givare, berättar de.
För mottagarna betyder givetvis julkassarna mycket och Ylva och Britt möter stor tacksamhet. 
– Vi får många positiva reaktioner. Det här räddar julen för många, säger Ylva.

Britt Andersson och Ylva Nilsson gör iordning kassar med julens guldkant. Ett nytt inslag i kyrkans stödverksamhet.
Britt Andersson och Ylva Nilsson gör iordning kassar med julens guldkant. Ett nytt inslag i kyrkans stödverksamhet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!