"En liten levande oas mitt i Vimmerby"

Förra sommaren testade de Vimmerby. I våras testade de lite till. Nu har de flyttat hit, och samtidigt lagt grunden för ett framtida gästboende.

Familjen Corneliusson på gårdsplanen mellan de tre byggnaderna som nu utgör deras hem, men som snart även ska bli BnB.

Familjen Corneliusson på gårdsplanen mellan de tre byggnaderna som nu utgör deras hem, men som snart även ska bli BnB.

Foto: Henrik Nestor

Vimmerby2020-08-10 20:30

Huset på Storgatan ser ut som Junibacken. Stora rum, högt i tak, breda träplankor på golvet. Vi sitter i köket bredvid noga utvalda möbler, och en och annan flyttkartong.

– Drömmen om ett BnB fanns redan när vi träffades, berättar Janna Corneliusson.

– Men möjligheten dök upp i och med det här huset.

Janna och hennes man Andreas såg huset på Hemnet i vintras och noterade att det var fint, men hade egentligen inga planer på att flytta. De bodde då i Bergshamra utanför Stockholm och trivdes bra. Janna hade emellertid säsongsjobbat på Astrid Lindgrens Värld sommaren innan och skulle ha samma jobb den här sommaren. Därefter föll sakerna bara på plats. Andreas fick godkänt att jobba på distans, och av en slump träffade de husets förra ägare som erbjöd dem att först hyra, och sedan köpa om de trivdes. De trivdes mycket bra, och såg samtidigt en möjlighet att förverkliga sin dröm om att driva gästboende. Entusiasmen bubblar, och de avlöser varandra i sin visionsbeskrivning:

– Det kommer vara småskaligt, tre lägenheter och två rum. BnB under högsäsong och långtidsuthyrning off season, säger Andreas.

– Tänk lägenhet, men ändå hotellrum, flikar Janna in.

– Lite mer tematiserat och lekfullt, anpassat för barn. Och anspela på Vimmerby, att man fortsätter leken när man kommer hem. Vi vill skapa ett BnB på ett sätt som vi själva skulle vilja semestra. Barnen ska ha roligt och föräldrarna ska få koppla av. På rummen ska det finnas böcker och spel och babymonitor. Vi vet ju vad vår familj behöver.

– Utomhus tänker vi kaniner, inte-nudda-marken-bana och olika rumsligheter där vuxna kan sitta och fika, funderar Andreas.

– Gården får gärna bli en slags mötesplats. Någon typ av servering, lite workshops, och på lågsäsong kan Vimmerbyborna utnyttja gården. Som en liten levande oas mitt i stan, säger Janna.

Stora delar av fastigheten är redan klara, men mycket jobb återstår. Och de senaste veckorna har gått åt till flytt. Så kanske var det på sätt och vis tur att det inte blev så mycket jobb för Janna den här sommaren?

– Samma dag vi skrev på de sista papprena fick vi reda på att ALV stänger, berättar hon.

– I början kändes det tungt för en stor anledning att vi flyttade hit är ju parken och att jag älskar att jobba där. Men nu känns det ändå att det var ju inte bara därför vi flyttade hit. Det är mysigt här, vi trivs bra!

Ett av de två rummen i bostadshuset som ska hyras ut i framtiden.
Ett av de två rummen i bostadshuset som ska hyras ut i framtiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!