En majoritet säger nej till flyget!

Nästa måndag ska kommunfullmäktige i Vimmerby ta ställning till stödet till flygplatsen. Sannolikt kommer fullmäktige att säga nej till stödet. - Argumenten för att Vimmerby ska dra sig ur flygplatsengagemanget har stärkts, anser Gudrun Brunegård, kd.

Gudrun Brunegård och kd säger nej till fortsatt stöd till flygplatsen. det gör också Inge Schultz, och hans socialdemokratiska partikamrater. Medan Leif Larsson, c vill ge flyget stöd för framtidens och den regionala utvecklingens skull. Men det lutar åt att en majoritet säger nej när frågan ska avgöras i fullmäktige om en vecka.

Gudrun Brunegård och kd säger nej till fortsatt stöd till flygplatsen. det gör också Inge Schultz, och hans socialdemokratiska partikamrater. Medan Leif Larsson, c vill ge flyget stöd för framtidens och den regionala utvecklingens skull. Men det lutar åt att en majoritet säger nej när frågan ska avgöras i fullmäktige om en vecka.

Foto:

Vimmerby2004-06-22 06:31

Hon sitter i kommunstyrelsens arbetsutskott som i dag tisdag lyfter frågan på nytt. Där sitter också Inge Schultz, s, som anser att den återremiss som kommunfullmäktige beslutade om för snart en månad sedan inte tillfört ärendet något nytt.
- Vi står fast vid vår uppfattning att flyget tar för mycket av kommunens pengar utan att det finns något tillräckligt behov för flyg, säger han.
Kommunstyrelsens ordförande Leif Larsson, c, vill inte i förväg bedöma vad kommunfullmäktige kommer att besluta.
- Det är mycket som spelar in i den frågan, och jag vill inte föregripa diskussionen, säger han. Men att han står fast vid den ståndpunkt som han var ensam om när kommunstyrelsen behandlade frågan i början av maj är inget han sticker under stol med.
- Vi behöver ha en flygplats för framtidens infrastruktur i regionen, och för att säkra det, är investeringen i nya banljus nödvändiga, säger Leif Larsson.
Företrädarna för de två övriga partierna i kommunstyrelsens arbetsutskott, Inge Schultz, s, och Gudrun Brunegård kd, delar inte den uppfattningen.

Tågsatsningar
- Vi har haft ytterligare en sittning i näringslivsrådet där flyget diskuterats, och näringslivets inställning är att flygplatsen har en viktig symbolfunktion för regionen, men det finns inget som tyder på att flyget kommer att utnyttjas mer än i dag, och då är det för få som flyger, säger Inge Schultz.
Han vill hellre satsa på tågkommunikationer i regionen.
Gudrun Brunegård anser att landstingets beslut att satsa på flera tåg på Stångådalsbanan talar för tågtrafik och mindre för fortsatta satsningar på flyget.
- Ett direkttåg till Stockholm sätts åter i trafik, samtidigt har vi fått besked från staten att det inte är att räkna med några ytterligare stöd för flygplatsen från statens än vad som ges i dag, så om flyget ska finnas kvar är det upp till kommunerna, och vi i kristdemokraterna är inte beredda att ge det stödet i dag, och det innebär indirekt att Vimmerby drar sig ur flygplatsbolaget.

Samarbete
Leif Larsson menar å sin sida att det faktum att Hultsfred redan sagt ja till borga för de investeringar som måste göras och med det markerat att en majoritet av de styrande i den kommunen vill ha flygplatsen kvar måste vävas med inför det avgörande beslutet i Vimmerby kommun.
- Man bör lyssna på det, och se på saken i ett perspektiv för regional utveckling och samarbete, säger han.
Inge Schultz säger dock att det inte finns något som binder Vimmerby kommun i vare sig borgensärendet eller som delägare i flygplatsbolaget.
- Vimmerby kommun har sin fulla demokratiska rätt att fatta sitt eget beslut, och som jag ser det innebär det att flygplatsbolaget sedan kommer att avvecklas, säger Inge Schultz.
Kommunstyrelsens arbetsutskott kommer att lyfta frågan på nytt redan i dag tisdag. Därefter kommer den att behandlas vid ett extra kommunstyrelsemöte i direkt anslutning till kommunfullmäktige på måndag.
Vad fullmäktige kommer fram till går bara att spekulera i. De gruppmöten som äger rum under veckan blir sannolikt avgörande. Men socialdemokraterna står fast vid sitt nej till fortsatt stöd, det gör också kristdemokraterna, och av allt att döma också vänstern, arbetarlistan har varit emot stödet till flyget under lång tid, och miljöpartiet säger också nej till fortsatt stöd. Det gör 25 röster som säger nej till fortsatta stöd. där till finns Vimmerbypartiet där åtminstone ett par av ledamöterna markerat att de är emot kommunalt stöd till flygplatsen. Slutligen då centern och moderaterna, som visat en större öppenhet för att ge fortsatt stöd till flyget än vad som var fallet när frågan var uppe i kommunstyrelsen för en och en halv månad sedan. Men det är först på måndag som frågan definitivt avgörs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!