Stödpaket ges till lantbruksföretag – men mer behövs

Regeringens stödpaket till lantbrukarna vÀlkomnas. Men för att klara av alla höga kostnader krÀvs en mer lÄngsiktigt ÄtgÀrd.

Eleonor Nilsson, delÀgare i Flaka Mjölk AB och ordförande i Vimmerby LRF Àr glad över stödpaketet men menar Àven att det bara Àr en kortsiktig akut ÄtgÀrd och mer lÄngsiktiga ÄtgÀrder mÄste utredas.

Eleonor Nilsson, delÀgare i Flaka Mjölk AB och ordförande i Vimmerby LRF Àr glad över stödpaketet men menar Àven att det bara Àr en kortsiktig akut ÄtgÀrd och mer lÄngsiktiga ÄtgÀrder mÄste utredas.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-02-18 14:00

Detta menar Eleonor Nilsson, delÀgare i Flaka Mjölk AB och ordförande i Vimmerby LRF:s kommungrupp.

Under mÄndagen gick regeringen ut med att de kommer dela ut ett stödpaket till lantbruksföretag pÄ en miljard kronor. Den största delen av pengarna kommer gÄ till att betala tillbaka tvÄ kronor pÄ dieselskatten för jord-, skogs-, och vattenbruksverksamhet.

– Som en akut Ă„tgĂ€rd Ă€r det vĂ€ldigt bra, det Ă€r absolut det sĂ€ttet som regeringen kan pĂ„verka. Det Ă€r via skatter och avgifter. Sen har vi totalt i vĂ„ra nĂ€ringar höga kostnader pĂ„ insatsvaror. Det gĂ€ller inte bara diesel utan Ă€ven el, foder och handelsgödsel som pĂ„verkas mycket av omvĂ€rlden. DĂ€r kan regeringen inte göra sĂ„ mycket. I det akuta skedet Ă€r stödpaketet bra men sen hoppas man att det inte ska dra ut pĂ„ tiden före det att det delas ut, för det Ă€r mĂ„nga som behöver det, sĂ€ger Eleonor Nilsson.

Även om stödpaketet Ă€r viktigt menar Nilsson att mer lĂ„ngsiktiga Ă„tgĂ€rder borde tas till för att minska kostnaderna och öka möjligheten för lantbrukarna att pĂ„ lĂ„ng sikt kunna driva lönsamma företag.

– Sverige fick ju nĂ„got billigare medlemsavgift till EU och dĂ„ fick vi ocksĂ„ mindre ersĂ€ttningar och dĂ„ behövs det ökad medfinansiering frĂ„n den svenska staten, sĂ€ger hon.

undefined
Eleonor Nilsson pÄ Flaka Mjölk.

En annan viktig aspekt för att kunna minska de höga kostnaderna för lantbrukarna, Ă€r att satsa pĂ„ att bli fria frĂ„n dieseln menar hon. 

– Kan vi öka inhemska drivmedel behöver vi inte vara sĂ„ beroende av omvĂ€rlden. Vi Ă€r ju oroliga för det osĂ€kra sĂ€kerhetspolitiska lĂ€get som Ă€r nu. Det Ă€r en anledning till att priserna har varit höga pĂ„ sistone. Regeringen kan hjĂ€lpa till med förutsĂ€ttningar för att vi ska kunna stĂ€lla om till fossilfria drivmedel och trygga vĂ„r inhemska produktion. DĂ€r Ă€r vi lantbrukare en viktig aktör. 

PÄ Eleonors Flaka Mjölk AB Àr de glada över att fÄ tillbaka pÄ dieselskatten eftersom de förbrukar en hel del diesel. Men det Àr inte bara dieselkostnaderna som har varit höga och för att fÄ ihop det mÄste Àven andra kostnader gÄ ner för att fÄ resultatet att gÄ ihop.

– Absolut att det Ă€r bra att vi fĂ„r tillbaka pĂ„ dieseln men allt det andra dĂ„? Det Ă€r svĂ„rt att fĂ„ ett positivt resultat. Vi hoppas att foderkostnaderna gĂ„r ner och energikostnaderna ocksĂ„. Annars kommer det bli tufft, men vi Ă€r vĂ€ldigt tacksamma för att vi har ett högt mjölkpris just nu, sĂ€ger hon.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!