Den senaste tiden har det blivit många och långa nätter när Emil Hasketts manus skulle korrekturläsas, testas på andra och bearbetas.
- Flera blickar på texten, andras tankar och åsikter är häftigt. Nu är jag jättenöjd med resultatet. Det har varit en lång och ensam process, och många nej från förlag längs vägen. Att boken finns är en helt otrolig känsla.
Och till lycka för Emil verkar inte bara han själv vara nöjd. Bland annat ger BTJ, Bibliotekstjänst, boken fyra av fem: "Det här är ingen klassisk fantasybok, utan den har sin egen form och stil. En nervkittlande handling gör boken till en bladvändare. Dit du inte får gå är en bra, välskriven och unik fantasybok".
Författare har han velat bli länge.
- Förr skrev jag en del texter, dikter och noveller och fick material publicerat i ungdomstidningar som Mitt Livs Novell och Starlet. Men när alla började skriva på nätet försvann de.
Idén till boken har han också burit i den kreativa inre ryggsäcken, i flera år. Det färdiga resultatet är en god bit från ursprungstanken, men han visste att han ville blanda saga, fantasy och skräck.
- Man kan säga att det är en mörk saga för vuxna. Jag gillar skräck och fantasy, men vill helst att det är kopplat till vår verkliga värld och riktiga människor, annars tycker jag inte det är intressant.
Dit du inte får gå utspelar sig i den fiktiga staden Borgtuna, en mix av städer Emil Haskett tycker om; Linköping, Örebro, Kalmar och Vimmerby.
- Till och med Gästgivarhagen finns med, men heter något annat.
I den här igenkännliga svenska staden finns ett område som alla vet att man inte ska gå till, eller ens prata om att man varit i. Ändå dras nästan alla dit.
- Fem ungdomar i gymnasieåldern bestämmer sig för att gå dit och det blir fem olika möten. Någon får den kärlek man letar efter, någon annan blir hotad och skrämd, någon försvinner. Efteråt blir det slitningar i gruppen när man inte vet hur man ska förhålla sig till området. Några vill tillbaka.
Den moderna fantasyberättelsen kan sägas handla om att bli vuxen. Om man vill.
- För mig var det en brytpunkt när jag insåg att jag kunde använda stadsdelen som en egen berättarröst, någon som agerar och är aktiv i berättelsen. Det blev en viktig nyckel som satte fart på skrivandet.
Mer fart på skrivandet är det redan hemma hos familjen Haskett i Tuna. Emil har en andra bok på gång, och den är tänkt som en fristående fortsättning på Dit du inte får gå.
- Staden är densamma. Men det blir nya karaktärer. Den här gången hoppas jag att själva skrivandet ska gå snabbare, jag har en tanke att jag ska skriva tusen ord om dagen. Vi får se hur det går.