En ny park

Källängsparken mitt i Vimmerby kan få ett helt nytt utseende.En idéskiss är just nu ute på en första remiss inom den kommunala organisationen. Förslaget innehåller mycket mer vatten än i dag, en minigolfbana och ett kafé.

Vimmerby2003-09-27 06:54

Therese Jigsved, kanslichef, betonar att skissen som är ute för påsyn hos en rad kommunala förvaltningar ska ses som en idéskiss och inget annat.
- Det kommer med stor sannolikhet att bli en del justeringar innan det här läggs fram som konkret förslag till en förändring av parken, säger hon.
Bakom skissen står dock kommunarkitekten Bo Klarén och samhällsbyggnadschefen Torbjörn Johansson. De fick i somras ett uppdrag av samhällsbyggnadsnämnden att arbeta fram ett förslag för hur parken mitt i stan kan bli mera attraktiv får olika ändamål och aktiviteter.
Det är resultatet av det arbetet som nu är ute på påsyn.

Mycket vatten
Den skiss som Bo Klarén gjort innehåller en rad förändringar jämfört med i dag. Bland annat ges stort utrymme åt vatten. Det nuvarande pumphuset flyttas upp mot tennisbanorna strax nedanför Ringvägen och från det leder en bäck ned till en damm och sen vidare till en mindre sjö, som är tänkt att breda ut sig intill den ensamma tennisbanan. Sjön ska kunna användas som skridskobana på vintern.
Där scenen i dag finns kan man tänka sig en bana för exempelvis beachvolleyboll.. En ny större scen är ritad i mot sluttningen, närmare den befintliga fontänen. Den är kvar i den nya idéskissen och delvis inbyggd i någon slags pergola. På den stora gräsplanen ut mot Storgatan tänker sig kommunarkitekten en minigolfbana, med klubbhus och kaféservering. Övriga delar i parken finns kvar ungefär som idag.

Lång väg
Hittills har samhällsbyggnadsnämnden ställt sig bakom skissen så tillvida att politikerna godkänt att den skickas ut som en intern remiss. Det betyder att en rad kommunala förvaltningar och styrelser ska yttra sig om skissen. De har till slutet av oktober på sig att göra det, sen gör planavdelningen de eventuella justeringar första rundan kallat fram. Sen blir det allmänhetens tur att ha synpunkter på förslaget. Det kommer också att bli separata utskick till en rad daghem, skolor, föreningar och andra som kan i dag nyttjar parken. Där betonas att de båda högstadierna särskilt ska framhållas. När den runan är avklarad ska samhällsbyggnadsnämnden besluta hur ärendet fortsättningsvis ska behandlas.
Några pengar finns ännu inte avsatta till en nydaning av Källängsparken, enligt samhällsbyggnadsnämndens andre vice ordförande Kenneth Björklund, s.
Det finns heller ingen konkret tidsplan för när en ny form av Källängsparken ska vara verkställd.

Läs mer:

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!