En patient - en journal

På tisdag inför hälsocentralen datajournalsystemet Cosmic - ett system där allt kring en patient finns samlat på ett ställe. - Vi hoppas på stora fördelar när det här är intrimmat, men de första veckorna får patienterna vara beredda på att det blir väntetider, säger läkarsekreterare Britt-Marie Danielsson, en av de som utbildat personalen.

Vimmerby2010-09-11 04:06


I flera år har landstinget jobbat med införandet av ett gemensamt system för vårddokumentation och nu är journalhanteringssystemet Cosmic på väg in på de sista hälsocentralerna i länet.
För länssjukvården, där mängder av arkiverade pappersjournaler digitaliserats, har övergången varit mera omvälvande. Primärvården däremot har redan tidigare använt datajournaler via ett annat system, SwedeStar.
- Vi har haft datajournalsystem sedan 1999, säger läkarsekreterare Britt-Marie Danielsson, som tillsammans med distriktssköterskan Marie Arvidsson och läkaren Ebba Kihlstedt utbildat omkring 100 medarbetare vid hälsocentralerna i Vimmerby, Hultsfred och Mörlunda.

På tisdag
Tisdag den 14 september införs det nya datajournalsystemet på Vimmerby hälsocentral, vecka 38 i Hultsfred och vecka 40 i Mörlunda.
Den 1 november ska alla offentliga enheter inom landstingets primärvård vara inne i systemet.
- Till en början fanns det en del barnsjukdomar och det var ett krav från vår sida att få vänta och se. Nu har kapaciteten höjts och förhoppningen är ju att det här ska leda till en positiv förändring för patienterna.
Koden är "en patient - en journal". På ett och samma ställe ska vårdgivaren enkelt komma åt allt från tidigare besök, journaler, remisser och receptförskrivningar. Var man än söker vård i länet ska personalen veta allt om din sjukdomshistoria.
- Har man exempelvis sökt olika specialister i Kalmar och Västervik ska risken försvinna att den ena inte vet vad den andra gjort. Gemensam lab- och läkemedelslista blir en stor fördel och patienten ska inte behöva ta om prover i onödan. Det här kan förstås också leda till snabbare beslut och behandling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om