En resa till vuxenlivet

Många har inte en aning om vad de vill göra efter gymnasiet. Joakim Larsson, 21, från Vimmerby visste att han ville plugga - sen. Så han drog ut i världen, först. - Jag ångrar inte en sekund att jag passade på att resa innan jag stadgar mig. Snart ska han börja läsa kinesiska. Och varför göra det i Sverige när han kan göra det i Kina?

Vimmerby2011-01-31 07:17


Tiden efter gymnasiet är ett vägval. Somliga har målet utstakat för sig. Andra har inte en aning om vad de vill.
Joakim Larsson hade mer än en aning när han viftade studentmössan i juni 2008 efter tre år på tekniska programmet på Vimmerby gymnasium.
- Jag visste vad jag ville, att jag skulle plugga antingen industriell ekonomi eller maskinteknik. Men jag visste inte när.

Norge - och resa
Han var inte sugen på att fortsätta studera på direkten och först blev det ett halvårs säsongsjobb i Sälen och därefter några månader i Norge för att få ihop pengar till att resa. Det blev åtta månader i Sydostasien och fyra månader i Australien.
- Det bästa jag gjort. Det var perfekt att passa på innan jag börjar plugga eller hamnar på ett företag där det kanske inte är så lätt att ta ett år för att göra något annat.
Han och hans dåvarande flickvän gjorde en working holiday i Australien, de hittade jobb på sötpotatisfarm, bananplantage och en sandelträodling. Slitsamma jobb, men lönsamma.
- Man tjänar bra pengar, men det är inte så lätt att få längre jobb. Konkurrensen är hård eftersom det är många backpackers som vill jobba, det är inte ens lätt att få jobb som fruktplockare längre. Men som svensk har man en fördel - vi har väldigt gott rykte.
När han kom hem till Vimmerby i somras hade han bestämt sig för att ta en sväng till Norge igen, för att få ihop en grundplåt innan han började plugga. Men han hann ångra sig.
- En natt när jag inte kunde sova fick jag bara för mig att jag vill lära mig kinesiska.
Dagen efter hade han bokat flyg. Veckan därpå var han på väg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om