En rödgrön utmanare om makten

Han är oppositionens kandidat till kommunalrådsposten. Han ser en brist på tydlighet i kommunala besked, och han vill gärna att kommunen har en särskild service till föreningslivet som han anser är samhällets grundpelare. Möt Jan Henriksson, ledare för socialdemokraterna i Vimmerby kommun.

Tillväxt gillar oppositionsledaren Jan Henriksson. Både i sin politiska roll i kommunen och på sin fritid i växthuset i Södra Vi.

Tillväxt gillar oppositionsledaren Jan Henriksson. Både i sin politiska roll i kommunen och på sin fritid i växthuset i Södra Vi.

Foto:

Vimmerby2010-09-14 06:23

Infrastrukturen och kommunikationerna har en del att önska. Både mellan Vimmerby och större regioner och inom kommunen. Vad vill ni göra åt det?
- När det gäller regionen och tågen har de rödgröna lagt ett paket där Stångådalsbanan prioriteras. Banan har också blivit viktigare för Regionförbundet i och med att den blir en viktig anslutning för länet till framtidens höghastighetståg. När det gäller trafiken på landsbygden är det svårt att ge ett bra svar, jag vet att Nybro har satsat resurser på det här och lyckats väl. Det kan vara en modell att ta efter.
Allt fler äldre samtidigt har kommunen svårt att hålla folkmängden. Hur ska den utmaningen mötas? Kommer det finnas Äldreboende även i småorterna?
- Det beror på vad man menar med äldreboende, särskilt boende för vår- och omsorg är knappast rimligt i varje ort. Däremot bör det finnas anpassade trygghetsboenden. Totalt sett blir svårt för mindre kommuner att klara äldreomsorgen utan statligt stöd. Utjämningssystemet mellan kommunerna kommer bli allt viktigare för en kommun som Vimmerby.
Skolsatsningar, lärare, skolgårdsmiljö, idag är tjejerna passiva på rasterna medan killarna spelar fotboll?
- Vi har lagt ett centralt förslag om nio lärare per 100 elever. Vimmerby ligger strax över åtta i dag. Men det är inte bara lärare som behövs, utan fler vuxna av olika kategorier. Vaktmästare kan se mycket om det förekommer mobbing. Det kan också behövas assistenter i klassrummen.
Hur ska gymnasiet profilera sig för att hävda sig i konkurrensen om eleverna? - turismutbildning?
- Turismutbildnig har diskuterats och skulle vara bra för Vimmerby. I övrigt ser jag ingen större fara i konkurrensen. Några söker alltid idrottsutbildningar och andra specialinriktningar. Sedan är det säkert en del som vill i väg för sakens skull, det kanske inte är så häftigt när det kommer till kritan.
Vad vill ni göra för föreningslivet i kommunen?
- Det är grunden för hela samhället och den sociala gemenskapen. Kommunen ska fortsätta stötta ekonomiskt. Det finns också andra bidrag och projektpengar att söka, till exempel från allmänna arvsfonden och EU. Där kan kommunen bistå mera med service. Kanske en föreningslots som delas med andra kommuner.
Torget har varit omdebatterat bland Vimmerbyborna hela 2000-talet - hur ska vi få ett levande torg?
- Jag gillar intentionerna i år, och det är mycket glädjande att torghandeln ökar. När det gäller mat och öl räcker det nog med de ordinarie, det finns ju ett stadshotell vid torget. Det är bra att trafiken är avstängd under sommaren, och lekskeppet är populärt bland ungarna så det ska stå där.
Var ALV-försäljningen en bra affär för kommunen?
- Ja. Saltkråkan är en bra majoritetsägare och har upphovsrätten. Kommunen hade aldrig kunnat ta på sig de intentioner till utveckling som Saltkråkan har. Dessutom var det inte bra att kommunen satt med hela risken om ALV skulle börjat gå knackigt...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om