"En sinnlig barfotaträdgård"

På lördag invigs trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs. Ett första kapitel av tre.
- Det har varit en utmaning att tänka både kortsiktigt och långsiktigt. Trädgård tar tid, men man måste också få till en rumslighet från dag ett. På flera sätt har trädgården blivit bättre än jag tänkt, säger trädgårdarnas konstnärliga ledare Karin Eliasson.

Trädgårdarnas konstnärliga ledare, trädgårdsmästaren Karin Eliasson kan snart pusta ut.

Trädgårdarnas konstnärliga ledare, trädgårdsmästaren Karin Eliasson kan snart pusta ut.

Foto:

Vimmerby2014-06-11 06:15


En lund med lite rufsiga marktäckare och perenner, som myskmadra, nävor, julrosor och kaukasisk
förgätmigej. En ny apellund med scen framför nyrenoverade Paviljongen och restaurangen. En rosengård. Konstinstallationer. Och överallt; häckar. Så ser första delen av trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs ut, i mycket grova drag.
- Rumsligheten är a och o, när man skapar trädgårdar. Man ska inte uppleva hela platsen på en gång. Vi förväntar oss en ny målgrupp till Astrid Lindgrens Näs, de trädgårdsintresserade. De flesta vet och förstår att allt är nytt och långt från färdigt, säger trädgårdsmästare Karin Eliasson.
Marknadschef Cilla Nergårdh berättar att detta första kapitel av totalt tre upptar omkring 1,5 hektar - inklusive den nya parkeringen - av de totalt fyra hektar trädgårdar, som ska vara klara först om några år.
- Det kommer att dröja fram till 2016, innan det mera slutgiltigt tar form och vi kommer in på mera spektakulära upplevelser, de existentiella trädgårdarna med mossa och vatten.
Ambitionen är inte att skapa ett nytt Sofiero. Att spegla Astrid Lindgren, hennes värderingar och hennes kärlek till den småländska naturen ska vara den röda tråden i anläggningen, som man helst vill se som "mental och sinnlig barfotaträdgård".
Cilla Nergårdh tror bergfast på trädgårdarna.
- Idén är oslagbar. Kombinationen av den här unika platsen, med Astrid Lindgrens arv och barndomsmiljö, där man berättar om Astrid i vackra gröna rum - jag tror det är få som inte attraheras av en sådan blandning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om