En stark augusti

- Den absolut bästa sommaren vi haft, någonsin. Rein och Robert Soowik, som driver Pippis Sommarhotell i Vimmerby, är minst sagt nöjda med säsongen 2005. Nästa år är det tio år sedan Soowiks vision om en familjeanläggning i det 200 år gamla huset på Storholmen blev verklighet.

Vimmerby2005-08-18 06:19

På gräset utanför Pippis Sommarhotell struttar en liten unge med nyköpt Pippidocka hårt tryckt mot bröstet och siktet inställt på lekstugan Villa Villekulla.
- Den har Robert byggt till mig, säger Rein Soowik.
Vacker symbolik kan spåras i den upplysningen. För snart 25 år sedan byggde Rein en stuga att leka i till då femårige Robert. En lekstuga som såg ut som Emils Katthult. Ett frö till det som skulle bli det otroligt expansiva Sagobyn, senare Astrid Lindgrens Värld och numera den magnet som drar hundratusentals turister till Vimmerby kommun varje sommar.
Robert, som vuxit upp med en entreprenörspappa med siktet inställt på det som är roligt för barn och med avstamp i favoritförfattaren Astrid Lindgrens miljöer, han återgäldade den där tjänsten. Nu står lekstugan han byggt på gården utanför familjens sommarhotell.
Nästa sommar är en riktig jubileumssommar för Rein Soowik. Det är 25 år sedan han, tillsammans med Tommy Isacsson och Per Jalminger, drog igång projektet Sagobyn. Och det är tio år sedan Pippis Hotell öppnade.
- Då ska vi fira och det får väl bli Öppet Hus igen, säger han och minns i rappet sist det begav sig.
När Pippis Hotell hade ettårskalas bjöd man in Vimmerbyborna. Det kom 2 000 personer.
- Vi blev helt tagna på sängen, det var folk överallt och kaffet tog förstås slut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om